четвъртък, 25 септември 2014 г.

Евродепутатът Момчил Неков номинира млади доброволци за европейци на годината

четвъртък, 25 септември, 2014 - 11:41
      Евродепутатът от БСП Момчил Неков номинира младежите от учебния център "Анастасия д-р Железкова"  във Варна за европейски граждани на годината. Учениците от дома бяха сред първите доброволци, притекли се на помощ при наводнението в квартал "Аспарухово" през юни. Наградата "Европейски гражданин" се присъжда всяка година от Европейския парламент за отстояване и разпространяване на европейските ценности.
    "Наводненията в България взеха жертви и причиниха огромни материални щети, но те утвърдиха и един достоен за възхищение и следване феномен -  доброволчеството", пише Неков в мотивите си. Той  разказва, че хиляди доброволци, включително деца с увреждания, бежанци, представители на еврейската и ромската общност са помагали на нуждаещите се.
    "Младежите в неравностойно положение от Социален учебно-професионален център  "Анастасия д-р Железкова" бяха най-малките и едни от най-активните доброволци, които се включиха в почистването. Тяхната самоотверженост и съпричастност са достойни за наградата "Европейски гражданин". Духът, който демонстрираха, са доказателство за основни ценности на нашата нация като взаимното уважение, приятелството и взаимопомощта. Показаха, че хора, които самите се нуждаят от помощ, с желание и настойчивост могат да помогнат на сънародници в беда, въпреки собствените си затруднения! Силно се надявам, че журито ще оцени достойното им дело, което ще стимулира укрепването на солидарността, съпричастността  и взаимопомощта като български и европейски добродетели", се казва в мотивите, с които Момчил Неков в качеството си на евродепутат, направи номинацията.
     Наградата на Европейския парламент е плакет на пленарната зала и няма материално изражение. Досега нейни носители от България са били поетът Валери Петров, корабният механик от лайнера "Конкордия" Петър Петров и д-р Милен Врабевски.
        През м. септември Момчил Неков поздрави чрез местните медии и пряко чрез кметовете четири от градовете в област Силистра, където е роден и отрасъл, празнували своите най-специални дни. Става дума за Алфатар и Главиница, отбелязали съответно 40 и 30 години от създаването си, както и Силистра и Тутракан.
http://europe.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар