понеделник, 29 септември 2014 г.

В Силистра няма пари за часове по шахмат на международен майстор

          
В клуба по шахмат, намиращ се в подземно помещение на ул. „Симеон Велики” се проведе състезание за най-малките, организирано от СНЦ „Клуб по шахмат Силистра” и спонсорирано от участващата в изборите коалиция ББЦ. В турнира, който имаше опознавателен и приятелски характер, се включиха повече от 20 момчета и момичета от началните класове. „Повечето от тях ги подготвяме от детските градини, докато учеха в тях”, заяви международният майстор Красимир Стефанов, главен съдия на състезанието. 
Той изпитва разочарование от липсата на подкрепа за възстановяване на клуба по шахмат в ОДК, който е още една възможност за организирано обучение. Разчитал на общината да задели пари поне за половин щат, но засега не осигурявали средствата. Самият най-добър наш шахматист с пожизнено звание работи за минимална заплата в сградата на института. „Не са предвидени в бюджета пари за шахматен клуб”, обясни лаконично директорката на комплекса Маргарита Любомирова.
     „Най-малко петима са в Силистра треньорите, които обучават млади шахматисти по училищата – освен Стефанов, който е и секретар на клуба по шахмат, това са Горан Горанов, Борис Дашев, Румен Радев и Виктор Константинов”, каза зам. председателят Михаил Николов. По неговите думи дейността в клуба е на обществени начела. Повече от 30 са състезателите от различни възрасти в клуба по шахмат с председател Свилен Съботинов. Споменаваме техните имена на хора с разнообразни професии и с общо хоби: Господин Иванов, Тодор Тодоров, Красимир Желев, Денислав Петров, Найден Найденов, Стефан Железов, Ивелин Георгиев, Исмет Салим, Тодор Кескинов и др. За отбелязване – нито една жена не се състезава в древната игра от името на Силистра. За сметка на това в комплексното класиране за 2013 г.  отборът на Силистра е №1 в страната в турнира „Шах в училище”, финалите на страната на който бяха в Добрич.

Няма коментари:

Публикуване на коментар