вторник, 16 септември 2014 г.

Гражданският борд за свободни и прозрачни избори обсъди противодействието срещу нарушаването на политическите права на гражданите


16/9/2014
                               
                Организацията на работа и взаимодействието между Прокуратурата, ДАНС и МВР за противодействие и преследване на престъпленията, свързани с изборите, беше централата тема на четвъртото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, съобщиха от правителствената пресслужба. Отчетено беше и свършеното до момента от Националното междуведомствено звено, в което участват трите институции. Представителят на Върховната касационна прокуратура Николай Георгиев акцентира върху организирания обмен на информация между различните ведомства, имащи отношение към проверките и досъдебните производства.
               Той изтъкна и максимално улеснената възможност да се подават сигнали за нередности от страна на гражданите, включително и на определени за това телефони. Както от Прокуратурата, така и от ДАНС, подчертаха готовността да се дават присъствени дежурства в изборния ден и в деня преди вота. Зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова обърна внимание на действията за недопускане на престъпления срещу политическите права на гражданите.
                  Превенцията и мерките срещу купуването и продаването на гласове беше друг акцент в заседанието на Гражданския борд. Зам.-директорът на Главна дирекция „Криминална полиция“ Георги Арабаджиев отбеляза наличието на контингент от лица с различна степен на участие в тази престъпна дейност. „Използваме всички методи и средства, необходими за изпълнение на оперативно-издирвателната дейност и дейността по доказване на престъпната дейност“, заяви Арабаджиев. Участници в заседанието коментираха начина на събиране на подписи за регистриране на партиите и коалициите за изборите. Отбелязани бяха и мерките за недопускане на нарушения от страна на избирателни комисии и подобряването на наказателноправната уредба в този смисъл.
            Съветникът на министър-председателя по изборните въпроси проф. Емилия Друмева разясни въпроса за съхраняването на изборните книжа от вота в чужбина. Тя отбеляза, че съгласно Изборния кодекс изборните книжа и материалите от гласуването извън страната се предават от секционните избирателни комисии на ръководството на съответното посолство или консулство. След това те се изпращат до МВнР, откъдето се препращат в ЦИК. „Редът е много ясен“, подчерта проф. Друмева. 
          Специално за студентите в редовна форма на обучение тя отбеляза, че за да гласуват там, където учат, е достатъчно да имат заверена студентска книжка. Представителите на ЦИК Камелия Нейкова и Ивайло Ивков предоставиха на участниците в заседанието на Гражданския борд разяснителни брошури и печатни материали за изборите. Членовете на Борда дадоха висока оценка на обясненията в брошурите, предназначени за избирателите с увреждания.

        Премиерът проф. Георги Близнашки: Няма да има фалшификация на изборите. Не се готви фалшификация на изборите, заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки пред журналисти след тържествената церемония по откриването на 94-ата академична учебна година на Университета за национално и световно стопанство в столицата, съобщиха от правителствената пресслужба. „Работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори развенча един от най-устойчивите митове на прехода - за наличието на мъртви души в изборните списъци. Стана ясно, че това явление отдавна е преодоляно и че всъщност в изборните списъци са включени български граждани с активно избирателно право по постоянен адрес. Не съществуват никакви кухи обеми и няма място за спекулации по тази тема“, категоричен беше премиерът.

         Министър-председателят посочи и предприетите системни действия на правоохранителните органи в страната за превенция на престъпленията срещу политическите права на гражданите. „Нашето огромно желание е да внесем ред и дисциплина в навечерието на изборите и да не допуснем обичайното явление през последните години – покупката и продажбата на гласове“, заяви проф. Георги Близнашки. Премиерът отново подчерта, че е важно изборите да дадат легитимен резултат. „След цяла година вълнения е време да се излъчи едно силно, политическо правителство, което да продължи дълго отлаганите реформи, за да може да забравим думата „преход“ и да преминем към един режим на устойчиво развитие и на движение по възходяща линия“, коментира още министър-председателят пред медиите.
http://silistra.government.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар