петък, 12 септември 2014 г.

Кавалджията на планетата Теодосий Спасов стана почетен доктор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.


      Кавалджия номер едно Теодосий Спасов става Доктор хонорис кауза на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Решението е взето с пълно единодушие от Академичния съвет на висшето училище. Прочутият възпитаник на пловдивския вуз ще получи почетното звание на 24 септември. Тогава ненадминатият кавалджия ще пристигне под тепетата, за да се включи в мегаконцерта по повод на 50-ия юбилей на академията. "Теодосий доказа на света, че българските народни инструменти могат да са равнопоставени на класическите. Ще му връчим отличието на тържествен академичен съвет", каза ректорът проф. Милчо Василев.
      Сред другите изтъкнати музиканти на пловдивската академия са цигуларят Васко Василев и народните изпълнители Бинка Добрева, Илка Александрова, Росица Пейчева, Данислав Кехайов. Фолклорните певци ще се включат в концерта на Античния театър на 25 септември, когато на една сцена ще се съберат 500 музиканти. Главен художествен ръководител и диригент ще е самият ректор. В грандиозния спектакъл ще вземат участие оркестрите и хоровете на АМТИИ, фолклорните ансамбли "Тракия" и "Пазарджик", "Родопа"-Смолян, и оркестърът на БНР.
       В афиша по повод на половинвековната годишнина са заложени концерти на преподаватели и студенти в Пловдив и на сцената на Националната академия, както и международна научна конференция за проблемите на музикалната теория. На 24 октомври в Градския дом на културата ще бъдат представени всички жанрове на изкуството, застъпени в академията. В едночасовата програма са включени класическа и фолклорна музика и танци, поп и джаз изпълнения, изложба на студенти по изобразително изкуство и фотографи.
Автор: Деляна ЛУКОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар