сряда, 24 септември 2014 г.

Възрожденецът Гено Чолаков - сред основателите на червенокръсткото движение в Силистра

Паметникът на Г. Чолаков
в Дунавския парк
в Силистра
     Назаем от Фейсбук – от профила на Margarita KasabovaОсновоположник на червенокръсткото дело в Силистра става възрожденецът Гено Чолаков, чието име е тясно свързано с борбите на силистренци за църковна и политическа свобода. Тъй като архивът на Гено Чолаков изгаря при пожар и липсва точна дата на основаване на дружеството, за начало се приемат годините 1880-1881г. Сподвижници на Гено Чолаков при основаване на дружеството са Жеко Маринов, Минчо Лъсков, Димитър Свещаров, Шороплу Киряков, Агоп Мимасян, Хампарцун Арти и др. Вестник “Добруджа”, брой 5 от 1904 год., посочва, че “изброените лица са дали по един златен наполеон встъпителна вноска, с която се слага началото на дружеството, че то се е развивало добре и е стигнало в цветущо състояние в 1883 год.”… 
Наталия Чолакова,
внучка на възрожденеца
      От своето основаване силистренското дружество Червен кръст оказва значителна помощ за обзавеждането и издръжката на болницата в града. От друга страна със собствените средства е оказана помощ на нуждаещите се граждани. По време на Сръбско-българската война 1885/1886 год. Силистренското дружеството вече е клон на Централното Българско дружество Червен кръст и развива активна дейност по подпомагане на сражаващите се на фронта. Червенокръстките идеи намират благодатна почва в Добруджа – от 1886 до 1889 година са изградени червенокръстки дружества в Тутракан и в селата на Крайдунавска Добруджа. Организацията развива особено активна дейност по време на войните. Така през Балканската и Междусъюзническата война клонът на БЧК в Силистра организира действена помощ на военнослужещите. 
    Във възпоменанието за възрожденеца, организирано от община Силистра на 24 септември 2014 г. участва и внучката на Гено Чолаков - Наталия Чолакова, по образование филолог. Преди години семейството дарило на Държавен архив - Силистра семейни реликви, свързани със славния не предтеча.

Няма коментари:

Публикуване на коментар