сряда, 24 септември 2014 г.

Тройно присъствие от Силистра сред 40 номинации за награди в Международния ден на правото да знам



     За 12-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация,  отбелязвайки 28 септември – Международен Ден на правото да знам, за първи път честван в България през 2003 г.
          Тази година 40 номинирани се състезават в шест категории - четири награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.  За активно упражняване на правата си по ЗДОИ са номинирани гражданите Карен Кузуян (Силистра), Манол Златев (София), Борис Рангелов (Плевен), д-р Георги Тодоров (Русе), Георги Георгиев (София) и Калина Митева (Варна).
WWF-Дунавско-Карпатска програма-България, Екологично сдружение „За Земята”, Център за независим живот и Гражданско сдружение „Национален съюз единство са номинирани за граждански организации, които последователно и ефективно използват правото на достъп до информация в обществен интерес. Номинирани в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани” са Министерство на вътрешните работи при служебното правителство, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция по околна среда, Регионална инспекция по околна среда и води – Монтана, Басейнова дирекция за управление на водите Източнобеломорски район – Пловдив и общините Алфатар, Банско, Добрич, Криводол, Хайредин и Разград.
В категорията „Най-добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация”, се състезават журналистите Светла Василева – в. „Дума”, Цветелина Йорданова – в. „Труд”, Спас Спасов – кореспондент на в. „Капитал” и в. „Дневник” за Варна, Ралица Петрова – сп. „Правен свят”.
За пръв път тази година има колективна номинация за антинаградата „Катинар”. 109 са институциите, включени в номинацията, които в рамките на Одит на активната прозрачност 2014 не са отговорили на електронно заявление за достъп до информация. Сред другите номинирани за „Катинар” са Прокуратурата на Република България, Община Хасково и Бюро по труда – Хасково.
За антинаградата „Вързан ключ” (най-абсурдно/смешно решение или практика за достъп до информация) се състезават Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката и енергетиката, Висшият съдебен съвет, президентът на Република България, председателят на Районен съд – Пловдив, Областна администрация – Силистра, Регионална дирекция по горите – Берковица, Община Варна, ОДП в Русе, Плевен, Враца, Пловдив. Номинациите и мотивите към тях може да видите на специалната интернет страница (http://www.righttoknowday.net/nominations/2014/).
Цели на ежегодните награди: да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, за да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото; да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.   Имената на победителите ще станат известни на церемонията, която ще се проведе на 28 септември 2014 г., неделя от 12.30 ч., в Дома на Европа в град София на ул. „Г. С. Раковски” №124.

         


Няма коментари:

Публикуване на коментар