петък, 19 септември 2014 г.

Иво ВЕЛЧЕВСКИ от ББЦ: Област Силистра заслужава по-добра съдба, но има остра нужда от вниманието на властта в София


-        Какви са намеренията на Коалицията с фаталния номер 13 в интегралната бюлетина в изборите за 43-о Народно събрание относно развитието на област Силистра, които Вие и Вашите партньори в листата представяте пред избирателите от 20-и МИР?
-        Това, което смятаме да направим чрез Коалиция ББЦ за Силистра е да привлечем вниманието на София към региона. Смятаме, че е огромен недостатък на управляващите през последните години, че не са били обърнати с лице към този край, отдалечен от столицата, макар тук да има богати възможности и прекрасна обработваема земя, както и предишен опит в изграждането и работата на промишлени предприятия.
За съжаление област Силистра е забравена, а няма как без усилията на централната власт да се случват благоприятни за добруджанци събития. Отдалечеността не означава липса на потенциал, но трябват специални кампании за крайграничните райони. Резултатът досега – прекрасни хора нямат работа и към този проблем не може да се отнасяме с безразличие. Управляващите партии имат голям грях към силистренци в това отношение и трябва да понесат своята отговорност. Коалиция ББЦ е политическа формация с перспектива и привлича млади хора с потенциал – със собствен бизнес и постижения, което ги прави подходящи да допринесат за благото към региона.
-        Повечето от големите партии прокламират своята тревога и ангажимент предимно към Северозападна България и по този начин някакси неглижират Североизточния край на страната и в частност област Силистра?
-        Това е така, защото вероятно геополитически Северозападът на България  е най-близката част до Европа. За хората от „центъра“ това е представата за нашето предмостие към Европа. Река Дунав е невероятна като връзка с други страни. Тя дава големи възможности за развитие, които трябва да бъдат използвани по максимален начин. Идеята за Дунав мост 3 е част от нея и той непременно трябва да бъде при Силистра, поради което това е както мой личен приоритет, така и на Коалицията. Оформили сме специални брошури като пропуск за Народното събрание и там под №1 е „Трети мост над Дунав – при Силистра“, тъй като е източник на нови възможности за регионално развитие, а оттам – и на ресурси, полезни за региона и страната.
-        Има ли нужда от лобиране, за да случва всичко това в един или друг регион?
-        Лобирането е това, което досега не е направено, за да се чувства Силистра по-близо до столицата. Прочетох имената на водачите на другите партии, кандидати да представляват област Силистра в парламента, и доста от тях имат сериозно присъствие в избирателния район в миналото, но точно по този повод казваме, че те трябва да останат там, в миналото. Като хора и личности те сигурно имат своите качества, но като политици до този момент не са свършили нищо за региона.
-        Кои са акцентите в кампанията на Коалиция ББЦ, за да се случат най-добрите неща в област Силистра, на които хората се надяват, а политиците обещават?
-        Когато искаш да си представен в парламента, основното внимание и респективно лост за влияние това е законодателната инициатива. Няма друг начин за осъществяване на положителни промени в страната. Смятаме за основни акценти промените в Закона за местна администрация и местно самоуправление; в законодателството, уреждащо обществените поръчки, за да има условия за малки и средни фирми за реално участие в конкурсите за осъществяването им. Защото при управлението на т.нар. тройна коалиция, после на ГЕРБ, а и при правителството на Пламен Орешарски се даваха възможности единствено на компании, които са сложили ръка върху най-големите поръчки и са натрупали сериозен капитал. Липсата на конкуренция в процеса на изграждане на инфраструктура в регионите, вкл. и в Силистра, лишава от възможности за развитие малките и средните фирми по места, а те създават конкретни работни места за своите кадри и специалисти, съответно и доходи за общността, от която произлизат.
-        В политическия смисъл влизането в парламента на няколко малки партии ще ли е полезно в притискането на големите формации, които се смятат за сигурни в следващото НС, за да се почувстват принудени да влязат във вариант на по-широко правилно не малка част от избирателите на България?
-        Това е безспорно и желая успех на колегите от малките и не толкова малки партии. Коалиция ББЦ обаче не иска да се превърне в това, което беше „Атака“ през последната година – само да спомага прокарването на политиката и идеите на една или друга от големите партии. Ние искаме да отстояваме своя собствена позиция и да бъдем толкова силни, че да се съобразяват с нашите предложения,  идеология и цели. Само така ще обърнем посоката и малките партии ще се превърнат в действащ фактор.
-        Представителството Ви в Европейския парламент как ще се отрази на вашето поведение и самочувствие в предизборната кампания, защото тази връзка не е за подценяване и тя има своето значение?
-        Изборите за Европейски парламент за нас бяха с добър резултат. Не само избраните евродепутати, но и представителите на нашите партньори в коалицията – ББЦ, Земеделският съюз, „Гергьовден“, ЛИДЕР, Партията на българските жени, сме сериозни личности, сред които включвам и себе си като опитен юрист и човек със сериозни позиции в международни евроцентрове, което означава, че първо имаме какво да кажем на избирателите, и после – как да материализираме нашите послания, ако имаме правото, дадено ни от народа. Ние  познаваме много други хора у нас и по света, които подкрепят „България без цензура“ и занапред ще ни съдействат да реализираме идеите си, вкл. и в полза на силистренци. Някои от тях работят в чужбина или с хора, които са фактори извън страната, и за тях не е проблем да ни осигурят необходимите специалисти, от които имаме нужда при решаването на един или друг проблем.
За съжаление тези, които ни управляваха през последните години, довеждаха едни хора от чужбина да участват в конкурси, но после започваха тежки дела в съда, които нямат край, и така нещата у нас се затлачват. Наблюдавам този процес отблизо и е тревожно, че резултатът е печален – нищо не се случва, включително и защото понякога спечелилият кандидат не свършва работата, за която е нает. Трябва да се спре негласното поляризиране и монополизиране на икономиката на България.
-        Освен рамото на Николай Бареков, когото очакваме на 24 септември да се включи в програмата на кандидатите на ББЦ в област Силистра, на кого от национално известните личности и специалисти още разчитате да участват във вашите прояви сред избирателите от 20-и МИР, за да получат по-цялостна представа за Коалицията?
-        Ние сме организирали и концерти за нашите избиратели – очакваме поп изпълнителката Райна, която ще представи песни от новия си албум с народни и патриотични песни, което се вписва по чудесен начин в настроението на нашата кампания. С нея срещата в Тутракан е на 2 октомври, а на следващия ден – 3 октомври, е в Силистра, за да се включи в закриването на кампанията в областния град – един подарък в навечерието на Деня за размисъл и само два дни след знаменателния повод – 1 октомври – по случай 74 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на майка България в резултат на Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г.
  Преди това – на 24 септември, г-н Николай Бареков е в Силистра заедно с ансамбъла на Нешка Робева, с Деси Добрева и Петя Буюклиева както за делово, така и за празнично общуване в голяма публична среща. По моя покана Ирина Флорин също ще дойде в избирателния район, тъй като е родена в близък регион и познава настроението на хората. Очаквам и мои приятели от различни сфери, между които един голям строителен предприемач в лицето на Христо Стефанов, който ще сподели своя опит, и съм убеден, че ще се запознае с тукашни бизнесмени, имащи нужда от полезни контакти на други нива.
Откакто съм тук в профила си във Фейсбук непрекъснато изразявам възхищение от красотата на региона и от хората, с които се срещам, и смятам, че Силистренският край заслужава по-добра съдба и големи перспективи. Включително и по отношение на бъдещи успешни общи проекти с фирми и общности от другата страна на река Дунав – в Румъния. И така, както е навсякъде по света – област Силистра да се превърне в крайграничен регион, в който се живее спокойно и с надежда за по-добро бъдеще на неговите жители. Крайдунавска Добруджа е даденост, където се диша с отворени гърди, но която има нужда от внимание и грижа за развитие на нейните възможности.

Назаем от в. "Силистра прес" - 19.09.2014 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар