петък, 26 септември 2014 г.

В ГХГ – Силистра 13 художници представят 60 творби от пленера „Човек и природа – Ветрен 2014“

26/9/2014

             В една от най-големите зали на Градската художествена галерия в Силистра бе открита изложба с 60 картини от 13 художници, участвали в 18-я пленер „Човек и природа“, проведен през м. август т.г. в крайдунавското село Ветрен. Пленерът е изява на Общински съвет и община Силистра, поради което част от картините остават като дарение на местната общност, а останалите са включени в предстоящия базар. Изложбата е дело на директора на галерията Йордан Колев. За втора поредна година тя е домакин на възможността за достойно представяне на творбите на гостите от София – Ана Иванова и Ивайло Аврамов (преподаватели в НХА), Виолета Ханджиева, Теодор Добрев, Яна Караманджикова; от Варна – силистренецът Пламен Аврамов (директор на ХГ), както и на местните творци - Димитър Кулев (председател на групата на художниците към СБХ), Коста Дончев, Стефан Пенчев, Преслав Колев, Боян Вихренов и Калоян Георгиев. Международното присъствие е в лицето на Йоанна Тиеле от Полша.
          От името на организаторите Димитър Кулев заяви, че в изложбата е представена природната сила на Добруджа, при това без предварително подготвени ескизи, за да се покаже човещината и добротата между творци, които са близки по дух. Картините – абстракции, пейзажи, натюрморти, скулптури, композиции от хартия, гипс и др. материали показват различни търсения и послания, защото са спонтанно вълнение, предназначено за ценителите на природата.
      Цветана Игнатова, началник на отдел „Култура“,  поднесе поздрава на община Силистра, и според нея изложбата показва неповторимата дунавска романтика, свидетели на която са станали художниците от пленераТя отбеляза участието на млади художници в проявата, което се отразява на нейното съдържание. За пореден път в пленера по инициатива на община Силистра се включиха и млади таланти – деца от клубовете по изобразително изкуство към Обединен детски комплекс, за да  проведат съвместни творчески занимания с утвърдените художници. 
        Споменато бе, че за 17 досегашни издания на пленера е да едно рамо на няколко поколения художници от Силистра и страната, създали богата палитра от платна, подарените на общината от които отиват после в офисите и домовете на видни гости на Силистренския край.
         Поздрав към участниците и гостите поднесе и заместник областният управител Младен Минчев, който пожела на младите българи да носят в душите си искрата на творчеството и изрази надежда, че догодина пленерът ще бъде още по-успешен. Г-н Минчев връчи на директора на галерията поздравителен адрес от областния управител Стоян Бонев, в който се казва: „Днес е поредният повод, чрез който Вие – творците от различни краища на страната, изразявате своите впечатления от пленера във Ветрен, там, където се сливат красивият залез и вечната река – наша емблема и връзка със света. До нови срещи във Ветрен и Силистра“!

Няма коментари:

Публикуване на коментар