сряда, 10 септември 2014 г.

В Силистра се проведе фестивалът „Дунавски спомени", областният управител Стоян Бонев поздрави участниците

Община Силистра проведе 15-я национален фестивал на старата градска песен „Дунавски спомени“, който по традиция е в навечерието на Празника на града – Кръстовден. В концерта участваха колективи за шлагерни песни от Силистра, Варна, Добрич, Русе, Разград. От Силистра пет творчески формации се представиха пред публиката в салона на общината: групите „Златна есен“, „Ретро“, „Чар“ и „Ехо“ при Народно читалище „Доростол-1870", както и „Камбанен звън" при Народно читалище „Пробуда-1940“ в с. Калипетрово.
Преди началото на концертната програма всички колективи, съпроводени от Градския духов оркестър поднесоха цветя пред уникалния за страната Паметник на песента в Дунавската градина, символ на песенните традиции и на богатата музикална култура в един град, където преди 120 години основано хоровото пеене и е издадено първото в България музикално списание „Кавал“.
Областният управител Стоян Бонев, назначен на поста с решение на МС на Република България от 10 септември 2014 г., отправи поздравителен адрес до участниците във фестивала. В него се казва: „Уважаеми самодейци и творци на музикални произведения, за 15-и път Вие показвате, че в песенното богатство на родината ни има песни, които никога не умират. И се намират изпълнители, които винаги ги ползват, за да покажат красотата на думите и на мелодиите, създадени в десетилетията преди нас…На добър час в света на красивите песни от фонотеката на старите градски спомени, разказвани край река Дунав.“
С фестивала „Дунавски спомени“ в област Силистра стартира своеобразна фестивална седмица: в четвъртък е откриването на международния детски фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“, а в събота в м. „Аязмо“ край село Руйно е фестивалът на турския фолклор, който от близо 20 години е неизменно в културния календар на община Дулово.


Няма коментари:

Публикуване на коментар