сряда, 10 септември 2014 г.

Гражданският борд за свободни и прозрачни избори обсъди ролята на медиите в изборния процес

     http://silistra.government.bg/
        Отразяването на предизборната кампания чрез доставчиците на медийни услуги беше централна тема на третото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, съобщиха от правителствената пресслужба. Участниците в Борда акцентираха върху прозрачността и необходимостта в срок да се изпълняват изискванията, които медиите трябва да спазват във връзка с изборите. Поставен беше въпросът за навременното оповестяване на тарифите и договорите за отразяване на предизборната кампания, както и коректното обозначаване на платената информация в медиите. Председателят на СЕМ Георги Лозанов подчерта, че ще бъде изготвен списък с медиите, които не са спазили изискванията. Той обърна внимание на ролята на журналистиката в предизборната кампания и значението на свободните журналистически форми в медийните кампании. Дискутирана беше и темата за кампанията в българските медии в чужбина.Подчертана беше ролята на медиите като основен канал за комуникация и приноса им за възможността гражданите да направят информиран избор на вота.
            Съветникът на министър-председателя по изборните въпроси проф. Емилия Друмева от своя страна разясни ролята на т.нар „медийни пакети“. Тя подчерта, че те са стриктно регламентирани в Изборния кодекс. Целта е чрез държавния бюджет да бъдат отпуснати средства за партиите и коалициите, които не получават държавна субсидия и имат листи в цялата страна.
            „Няма 1 милион липсващи гласове“, категоричен беше зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Той представи справка във връзка с дискусията на предходното заседание на Борда относно избирателните списъци. По данни на МВР към 1 септември има 6 769 000 активни лични карти на лица над 18 годишна възраст, а до изборния ден още 7 800 души ще навършат пълнолетие и ще имат право на лична карта. 51 000 граждани са със зелени паспорти, а 14 252 имат само паспорт и нямат лична карта. 78 000 души на са си извадили лична карта, въпреки че имат право. По думите на Гунев поне 600 000 граждани, които имат лични карти и са в избирателните списъци, живеят извън страната.
               От Министерството на външните работи информираха, че към днешна дата прогнозният брой на секциите в чужбина е 402. Представители на Администрацията на Министерския съвет добавиха, че вече е сключен договор с изпълнител на обществената поръчка за изборните книжа. Приключила е и процедурата с Печатницата на БНБ за отпечатването на бюлетините. В петък приключи съгласувателната процедура с ЦИК и вече има обявена процедура по Закона за обществените поръчки за машините за експерименталното гласуване.
               От Държавната агенция за закрила на детето призоваха да се спазват правата на децата и те да не бъдат въвличани в политическа агитация. Михаил Мирчев, който председателстваше заседанието на Борда, призова да се подават сигнали и жалби при констатирани нарушения, така че институциите да могат да реагират. Следващия понеделник Гражданския борд ще обсъди въпросите, касаещи престъпленията, нарушенията на правилата на изборния процес и превенцията. Ще бъдат обсъдени още социологическите проучвания, както и разяснителната кампания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар