четвъртък, 25 септември 2014 г.

Хорова класика, фолклор и китарен звън в Силистра в чест на 1 октомври - Деня на Добруджа, музиката и на възрастните хора


На  1 октомври 2014г./сряда/ от 18.00 часа в Големия салон на театъра в Силистра ще се състои празничен концерт, посветен на 74 години от възвръщането на Южна Добруджа към България, както и на Международните дни на музиката, поезията и на възрастните хора, който ще се проведе под надслов „Моя Силистра – древна и красива, Добруджо моя – необятна и обичана”. Концертът се осъществява от Община Силистра, отдел „Култура” и е своеобразен старт на културните прояви за месец октомври.
Програмата включва разнообразен и богат репертоар от музика, песни, танци и поезия на известни наши таланти и творчески формации: Градски духов оркестър и Хор „Седянка” с диригент Димитър Боев, Йордан Марков, Клуб на пенсионера „Хари 3” с. Калипетрово с ръководител Цанка Хараланова, Музикална студия „До ре ми” с ръководител Бонка Скорчелиева, „Б-2” балет с ръководител Боряна Кьосева, Клуб за спортни танци „Елеганс” с ръководител Пламен Славов, Хор и оркестър към ДФФ ”Добруджанче” при НЧ ”Доростол-1970” с ръководител Дариела Георгиева, Китарен с ръководител Росица Димитрова, Ансамбъл „Ритъм” с главен художествен ръководител Росен Атанасов, Клуб по художествено слово към ОУ „Отец Паисий” с ръководител Ванушка Ангелова.

Първи октомври е знаменателен исторически ден за Силистра. През 1940 г.  се подписва в Крайова спогодба между Румъния и България.  Възвръща се Южна Добруджа в пределите на България. Възторгът на населението е неописуем при посрещането на българските войски. Една година по-късно – 1 октомври 1941 г., са организирани тържества по повод годишнината от Деня на Силистра. Те се отличават със своя културен характер, който е сигурен белег на духовната столица на Южна Добруджа – Силистра.
Първи октомври е също Ден на музиката и на поезията. Целта на празниците е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света, също да се напомни за мястото на музиката в живота на хората, и  ролята й за духовното ни извисяване.
Първи октомври се отбелязва и като Международен ден на възрастните хора. Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдаде почит към техния принос за обществото.


Заповядайте на 1 октомври 2014г./сряда/ от 18.00 часа в Големия салон на театър – Силистра!

Няма коментари:

Публикуване на коментар