сряда, 10 септември 2014 г.

ХХ юбилеен фестивал на турския фолклор край аязмото при с. Руйно


           На 13.09.2014г.(събота) Община Дулово съвместно със СНЦ“Тунахан“ Дулово, организират и провеждат ХХ юбилеен фестивал на турския фолклор край с. Руйно, в местността „Аязмо”. Фестивалните изяви ще започнат от 9,30 ч. Този фестивал е единствен по рода си в Североизточна България, който се провежда ежегодно без прекъсване в продължение на 19 години. Първото издание  датира от 1995 година и се провежда като преглед на турската художествена самодейност. Поради големия интерес към турския фолклор през годините, той се утвърждава и става традиционен за община Дулово и от преглед прераства в Регионален фестивал на турския фолклор.
         Във фестивала участие са заявили  36 фолклорни групи от общината, областта и 6 съседни области.  Ще има и международно участие – фолклорна група от гр. Чорлу, Република Турция. Гост ще бъде и генералния консул на Република Турция в град Бургас г-н Ниязи Еврен Акйол.
       Традиционно фестивалът се провежда в местността „Аязмо”, край с. Руйно - местност с уникално съчетание на свети места за представители на различни вярвания: алиани, сунити и християни. Според преданията тук се е подвизавал известният мюсюлмански светец Демир Баба („Железният баща”).

По-късно същия ден ще се проведе и честване на една година от учредяването  на СНЦ "Тунахан“ с гости от Турция и председатели на културни сдружения от България. Те ще участват и във „Вечер на поезията“ по проекта „Опознай Турция и турците в България“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар