петък, 12 септември 2014 г.

Училището в Голеш започва учебната година в нова сграда


На 14 септември 2014 година в 11:00 часа в село Голеш, община Кайнарджа ще се състои тържествена церемония по откриването на новопостроената училищна сграда на ОУ“ВасилАприлов“ в селото .
Организатори на тържеството са община Кайнарджа и  екипът на  учебното заведение с директор Елена Янкова. Очаква се специални  гости на тържеството да бъдат министър-председателят Георги Близнашки, министърът на образованието Румяна Коларова, областният управител на област Силистра Стоян Бонев, кметове на общини и др.
Основано през 1894г., ОУ „Васил Априлов“ има богата 120-годишна история, успяващо да съхрани в съществуващите икономически условия,образователните традиции и просветния български дух.
Сградният фонд на училището от години е недостатъчен. До настоящия момент то разполагаше с пет класни стаи и пет административни и складови помещения.Останалите девет класни стаи бяха разпределени в още четири сгради, в това число в читалището, в общежитието и др.
От години село Голеш е населеното място в област Силистра с най-висока раждаемост и положителен естествен прираст. С цел задоволяване нуждите на училището, през 1982 година започва разширяването му и строителството на нов учебен корпус. Десет години по-късно обектът е замразен във фаза „груб строеж“ поради липса на средства.

През 2012 година, със съдействието на Милена Дамянова, заместник министър на образованието в кабинета Борисов и депутата Стефан Господинов, както и с непрекъснато полаганите усилия от страна на кметското  ръководство  на община Кайнарджа, бяха отпуснати средства в размер на над 2.5 милиона лева от ДБ за довършване на строителството. Така след дълги години на надежди и очаквания, на 15 септември т.г., ОУ „Васил Априлов“ ще отвори врати тържествено за посрещането на 282 ученици, които ще се обучават в нова и модернизирана сграда. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар