четвъртък, 25 септември 2014 г.

Вековни ситовски носии са №1 на конкурса "Морски ритми" в Балчик

                   
  Успешно участие в националния фолклорен фестивал „Море от ритми“ в град Балчик отчете Женската вокална група при Народно читалище "Христо Смирненски" - село Ситово, с председател общинския съветник Станчо Арсов, който е ръководител и на групата. Ситовци се гордеят с първото си място за автентична мъжка и женска носии на повече от 150-160 г. Те бяха представени от музиканта Севдалин Стоянов и от акушерката-медицинска сестра и общински съветник Йовка Траянова.
Отделно в друга категория - раздел „Автентичен фолклор“, дуетът Красимира Стоева - Дарина Жекова е на трето място. Ситовци са №1 и в един специален раздел „Най-весел и атрактивен състав“, за което заслужиха картина.
Целият костюм с бъклицата е съхраняван до миналата година от семейство Орлоеви. Дарен е  на Народно читалище „Христо Смирненски- 1940”и в момента се съхранява в етнографската сбирка на читалището. Женската носията е празнична и е носена от булката на сватбенототържество. Костюмът е от около 1850 г., запазен е от  пра-пра  баба Гергина Недкова от с. Ситово, обл. Силистр. Интерес представлява бродираната ризата, тъкана от памук. Ръкавите са изработени от  сурова коприна,  бродирана с кръстосана шевица. Престилката е изработена от  старинна тъкан с много цветове. Подплатената и обточена с кожички връхна дреха, наричана джубе или скуртейка, е изработена от кадифе.
Мъжката носия също е празнична и е от сватбена на Атанас Атанасов Орлоев от с. Ситово. Елекът, гащите и опаса са изработени от майка му баба Калина около 70-те години на ХІХ век.  Родът Орлоеви е балканджийски и е от Дряново. Интерес представлява затвореният елекът, наричан „капаклия“, който е украсен с два вида копчета. Гащите са гайтанлии - пачаклии с език, закриващ глезена. Тази украса е характерна за балканджиите овчари, които през 16-17 в. слизат от Балкана и се заселват в Добруджа, т. н. първа вълна на изселването на овчарските семейства. Калпакът е оригинален и е изработен от овча кожа. Ризата е изработена от Яна Лакерова, чийто род е от с. Балван, Търновско. Като невеста тя я дарява на младоженеца по време на годежа. Изработена е от домашно платно, тъкано от пресукан памук, и затова е малко грубовата. Интерес представлява тънката и дълга кръстосана шевица, която е на платката. Този модел е привнесен от българите от Стара Велика България. Макар и дошълот Балкана, той се налага в Добруджа. Покритата с глазура бъклица е традиционен български сватбарски атрибут, изработен от дърво, украсен с геометрични и растителни форми.
Да припомним, че от същия фестивал в Балчик три от наградите, от които две първи отидоха при самодейци от формации от НЧ „Пробуда“ – село Калипетрово, а други две награди спечелиха самодейците от читалището в село Кайнарджа.

1 коментар: