Порталът на българските общини Kmeta.bg връчи наградите на Пламен Стоилов и Димитър Стефанов, кметове на общините Русе и Тутракан. Двамата са победители в конкурса "Кмет на месеца" за август. Градоначалниците от цялата страна се състезаваха на тема "Фестивали и събори". В гласуването се включиха над 10 000 души. Според регламента на "Кмет на месеца" 10-те градоначалници бяха разпределени в две категории - община с население над 20 хиляди души и под 20 хиляди.
      В категорията за общини с над 20 хиляди жители, най-много гласове събра кметът на Русе Пламен Стоилов. Той получи подкрепата на 63.76% от нашите читатели и спечели заради изключително успешният, значим и традиционен фестивал "Аз, градът", на който вече има три издания. В конкуренцията на общини с жители под 20 хил. души за победител бе определен кметът на Тутракан Димитър Стефанов. Той бе номиниран заради превръщането на града в атрактивна туристичска и културна дестинация чрез фестивала "Огненият Дунав". на официална церемония в галерия "Ракурси" в столицата известният PR експерт Мария Касимова връчи наградите на победителите. "Поласкана съм, че имам честта да връча подобна награда. Смятам, че когато се създават условия за висока култура има и добра политика и съм убедена, че победителите правят всичко възможно за доброто развитие на градовете.", каза Касимова. Компания на Касимова за връчването на наградите трябваше да прави проф. Божидар Димитров. Заради неотложни ангажименти историкът не удържа на обещанието си да присъства.
         Кметът на Русе не успя да присъства на награждаването, а наградата беше връчена на старшия експерт в отдел "Култура" Ирена Петрова. "Благодаря на целия екип на Портала на българските общини Kmeta.bg за признанието, което отдава на община Русе. Смятам, че това е награда не само за г-н Стоилов, но и за целия град. Истински съм убедена, че наградата е заслужена, защото градът ни през последните години се превърна в сцена на невероятни артистични проекти и фестивали. Надавам се, че всички които са гласували са оценили Русе като град на свободния дух.", каза експертът в отдел "Култура" в Русе.
       Безспорният победител във втората категория на конкурса Димитър Стефанов изказа своята благодарност към екипа на Kmeta.bg и гражданите на Тутракан за това, че е удостоен с престижната награда. "Искам да благодаря на хората, които повярваха в Туткракан и гражданите му. Смятам, че призът "Кмет на месеца" е напълно заслужен. Не е тайна, че ако човек, не е идвал в града ни, е загубил половината си живот. Аз ви каня, защото няма друг крайдунавски град, който да се похвали с красив парк по цялото поречие на реката. Смея да твърдя, че това е центърът на Североизточна България", увери градоначалникът.
http://www.kmeta.bg/