понеделник, 15 септември 2014 г.

ДПС Дулово с декларация срещу посегателство на предизборни агитматериали


     ДПС Дулово стана първата политическа структура в региона, пратила в рамките на настоящата предизборна кампания за избор на народни представители в 43-ото НС на Република България декларация до медиите във връзка с посегателства срещу агитационни материали, насаждането на атмосфера на нетърпимост и опитите за компрометиране на предизборната кампания в област Силистра. 
       В нея се казва: "Общинският предизборен щаб на ДПС в Дулово  изразява силна загриженост и възмущение от унищожаването на билбордове, поставени в съответствие на изискванията на закона. Тревогата ни се засилва и от факта, че до този вандалски акт се стигна след намеса от страна на общинската управа в град Дулово, която направи няколко неуспешни опита да компрометира предизборната кампания и да ни принуди да отстраним билбордовете.
Става ясно от текста на декларацията, че вандалско унищожените билбордове изобразявали ключов момент от най-новата ни история – т.нар. възродителен процес, съпротивата срещу който според авторите на декларацията довела до промяната на политическата система в страната преди четвърт век. Тя обаче създала и условия за опазване и отстояване на правата и свободите на всички български граждани, независимо от техния етнос и религия. Това е много важна част не от само от политическата, но и от националната памет на Република България.
В края на декларацията се казва: "Както и досега, отново призоваваме всички към толерантна предизборна кампания, каквато Движението за права и свободи е водило, ще води и занапред!"
По допълнителна информация от различни институции - наредена е проверка по случая, за който съобщават от общинската организация на ДПС - Дулово и във връзка с жалба на нейния председател. 
Отзвукът от София. Ако пречим на някой с агитационните си материали, моля да излезе и да го каже. Това каза за Агенция „Фокус” Рамадан Аталай, ДПС във връзка с публикуваната декларация от общинският предизборен щаб на ДПС Дулово по повод посегателствата срещу агитационни материали на партията. „За съжаление да беше само вчера, днес има съшият случай. Явно, че на някои политически сили не им издържат нервите, но в декларацията на Движението за права свободи призоваваме към толерантност и сдържаност на тази предизборна кампания. Както и към това, която и да е политическа сила да има повече положителни емоции и послания”, обясни Аталай. „Беше организирано едно мероприятие от общината в една свята местност около Дулово, където един светец се е установил преди хиляди години. Мероприятието, което трябваше да се проведе там беше преглед на турския фолклор, поради това, че в тази местност се намира билборд от времето на Възродителния процес, общината прецени, че това е агитационен материал и принуди хората в последния момент да се преместят на стадиона”, посочи той.
 „Стадион, на който е подходящо да се провеждат спортни мероприятия, но не е редно заради това, че на едно свято място има плакат на билборд от историята на България да не се позволи да се проведе съответното мероприятие. В същата вечер тези билбордове, иницииращите ситуациите, които се случваха по време на Възродителния процес, заедно с тях и плакатите на ДПС бяха вандалски унищожени. Алармирахме обществеността”, допълни той. „Който се притеснява от историята моля да излезе и да го каже, особено ако е някои политическа сила. Знаем коя е политическата сила в Дулово. За съжаление днес на центъра на Дулово осъмнахме със същият вандалски акт. Нито полицията, никой някой друг е видял как се унищожава билборд показващ агитационен материал с размери от над 2 метра”, уточни Рамадан Аталай. „Апелирам за това, ако пречим на някой с агитационните си материали моля да излезе и да го каже”, каза още той. 
„Въпреки всичко имаше организираното мероприятие за прегледа на турския фолклор се състоя на стадиона на Дулово, където неправителствената организация, която беше съорганизатор излезе на трибуната с декларация, с която се извинени за неудобството, което бе причинено на хората, създадено от страна на общината”, добави Аталай. „Причината за това неудобство е, че общината не може да възприеме, че един билборд, един плакат, който изобразява Възродителния процес, който бе в основата за връщането на демокрацията в България да бъде основна причина, за да се премести едно организирано мероприятие от едно свято място на стадион. Самата неправителствена организация също излезе с такава декларация”, обясни Рамадан Аталай. 
Мариела РУСЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар