неделя, 14 септември 2014 г.

Министър-председателят на Република България проф. Георги Близнашки откри училище в Голеш и гостува за Празника на град Силистра

         Днес, 14 септември, е Празник на град Силистра. В ранното утро кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов заедно с заместник кметовете и общинските съветници, делегациите от побратимените градове на Силистра - Кълъраш и Слобозия (Румъния),и от Велес, както и общинска администрация запалиха свещ,  за здраве и благоденствие на силистренци  в храма "Св св. първоопастоли Петър и Павел". Положени бяха венци и цветя на паметника на Кап. Георги Мамарчев в чест на Празника на град Силистра. 
        Тържествената сесия на Общински съвет -Силистра тази година бе председателствана от заместник председателя Драга Неделчева. Гости на заседанието бяха Негово Високопреосвещенство Доростолският Митрополит Амвросий, генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, кметът на град Слобозия (Румъния) Александру Стойка, кметът на град Велес(Македония) Славчо Чадиев, 
както и много граждани. Тържественото заседание включваше две точки в дневния ред: приветствия и награждаване. В приветствието си г-жа Неделчева подчерта, че гражданите на Силистра заслужават, оценяват и очакват от общинските съветници  изграждане и поддържане на жизнена среда, съизмерима със средата на живот в останалите европейски страни, добро управление, компетентна и човешка администрация, както и - в центъра на местните политики да бъде гражданинът.
        В приветствието си Доростолският Митрополит Амвросий говори за мястото и ролята на общинските съветници, които "понякога съм си позволявал да укорявам". Той допълни:"На италиански език думата governo consiliere - означава правителствен кабинет - ролята на правителството е да се грижи за своите деца-гражданите...Работете за града , няма нищо по-велико от това и то ще Ви направи щастливи."
       Д-р Юлиян Найденов поздрави всички присъстващи и в словото си подчерта: "В този тържествен ден бих искал да благодаря на всеки един от Вас - за познанията, отговорността и енергията в съвместната ни работа.
Факт са успешният старт и реализацията на над 30 проекти, финансирани от европейските фондове. Целта е по-високо качество на живот за нашите съграждани, подобрена среда и нови възможности за реализация. Имам основания да отправя своята благодарност към бизнеса, към творците и спортистите, към активистите от неправителствения сектор, към хората, работещи във всички сфери на обществения живот, към жителите на Силистра! Благодаря Ви за доверието и подкрепата!"

       Втора точка от тържественото заседание на Общински съвет- Силистра бе за награждаване на най-достойните наши съграждани. С решение на Общинския съвет бяха наградени: (посмъртно) Аврам Василев Аврамов със званието "Почетен гражданин на Силистра" и Десислав Димитров Димитров и Йовко Димитров Димитров с отличието "За граждански принос". Отличените получават lимпел и значка с герба на общината, удостоверение, като имената им ще бъдат вписани в летописната книга ще получат и парична награда от хиляда лева.
       По покана на кмета на община Силистра гост на Празника на Силистра бяха министър-председателят проф. Георги Близнашки и доц. Румяна Коларова - министър на образованието и науката. Пред гражданите и гостите на Силистра премиерът подчерта, че Силистра е един от най-старите градове не само в България, но и в Европа. И още: „Нека си пожелаем след първите няколко години членство в Европейския съюз да придобием ново самочувствие и да бъдем не просто пълноправни, а пълноценни европейски граждани“, каза премиерът Близнашки.
       Министър-председателят на Република България  участва  в тържествената церемония по откриването на новопостроената училищна сграда на ОУ „Васил Априлов“ в село Голеш, община Кайнарджа, област Силистра. Премиерът бе придружаван от министъра на образованието Румяна Коларова, от областния управител на област Силистра Стоян Бонев, от кмета на общината Любен Сивев, от д-р Габриела Миткова, началник на РИО на МОН в Силистра, и др. държавни лица. Организатори на тържеството са община Кайнарджа и екипът на учебното заведение с директор Елена Янкова. В Силистра гостът бе посрещнат от кмета д-р Юлиян Найденов и участва в празнична среща с общински съветници и с видни силистренци.
          Лично премиерът проф. Близнашки преряза лентата на най-новото училище в област Силистра. В 48 училища, от които 24 са от средищен тип,  с общо в областта около 11 000 ученици, както и в 5 обслужващи звена ще започне на 15 септември новата учебна година в област Силистра, съобщиха от РИО на МОН в Силистра. В своето слово министър-председателят припомни, че ОУ „Васил Априлов“ има богата 120-годишна история, но сградният му фонд от години не е достатъчен. През 1982 година започва строителството на нов учебен корпус. Десет години по-късно обектът е замразен. През 2012 година кабинетът с министър-председател Бойко Борисов подкрепя ръководството на община Кайнарджа и отпуска над 2.5 милиона лева от държавния бюджет за довършване на строителството. В новата и модерна сграда ще учат 282 ученици.
          В поздравлението си пред участниците в церемонията премиерът призова към внимателна обосновка при промени в образователната система на страната. Той обърна внимание на необходимостта в училище да има повече възпитателен процес, защото се изграждат бъдещите граждани на държавата. Проф. Близнашки дари на училището в село Голеш комплект книги от български класици. Министерството на образованието и науката предостави на педагогическия колектив мултимедийно устройство. Пред медиите министър Коларова заяви, че в първия учебен ден всички училища в България ще отворят врати. Увеличението на заплатите на учителите е гарантирано, както и целодневната организация на обучението до края на календарната година.
         В поздравителен адрес до учениците и учителите от ОУ „Васил Априлов“ областният управител на област Силистра Стоян Бонев каза: „Днес за Вас е голям празник, защото се осъществява една дългогодишна идея – да имате свое училище, обособено на едно място…С подкрепата на държавата най-после мечтата Ви е осъществена. Честита да е новата сграда на училището и дано тя бъде изпълнена със съдържание и успехи. На добър час!“

По материали на Областна администрация - Силистра и Общинска администрация - Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар