сряда, 17 септември 2014 г.

ПП „Движение 21“: Върхът на администрацията трябва да разполага с подходяща управленска експертиза

         В Силистра своята голяма предизборна среща в зала №1 на Младежкия дом пред близо сто души – представители на различни възрасти и професии, проведоха кандидатите на ПП „Движение 21“ в 20-и МИР в присъствието на дългогодишния парламентарист и опитен юрист Татяна Дончева, създател и лидер на партията, участваща за пръв път в избори.                 „Ние ви предлагаме хора, на които може да се има доверие, и които будят възхищение“, каза във встъпителните си думи 26-годишният юрист Георги Кардашев, който е родом от Силистра и е водач на кандидатите, за които в интегралната бюлетина се гласува с №1. В отбора на най-младия водач на листа в страната са психоложката Маринела Петкова, проектантката Весела Тодорова, бизнесдамата Ваня Алипиева, мениджърът Петър Петров и преподавателят по история Веселин Аврамов.     
        „В нашите листи в избирателните райони имаме 208 водещи специалисти от различни сфери, подбирани както навремето за Великото народно събрание – от хора с достатъчна степен на независимост, вкл. представители на т.нар. свободни професии – сред нас са над 30 юристи и почти толкова икономисти с опит в консултантската и одиторската дейности“, каза Татяна Дончева пред аудитория, каквато не могат да съберат партии като ГЕРБ и БСП. Сред кандидатите на „Движение 21“ има фармацевти, лекари и учители. 
         Според Дончева икономистите и юристите са най-пригодни за фабриката, наречена парламент. „Няма такова нещо като политическо решение, което да не може да бъде обяснено“, заяви юристката с три мандата като депутат в народното събрание.     
             В изявлението си тя разясни, че в предизборната платформа на партията има „3 тирета“, т.е. три важни момента и сред тях не е икономиката. Първият се отнася до администрацията, а именно: „назначения на правилните хора на правилните места“, защото „върхът на администрацията трябва да разполага с подходяща управленска експертиза“. За разлика от последните 7-8 години, когато драстично са се увеличили назначенията на партийни протежета, което е „изключително ненормална работа“. 
            Така 25 години след демократичните промени България станала пленница на „една пълна котерия“. В резултат на превръщането на БСП в корпоративна партия, на ДПС в „партията на обръчите със собствени вестници, банки и всякаква друга собственост“, на ГЕРБ в клиентелистка структура, съставена от напористи хора. Правителството на Пламен Орешарски доказало, че за тези партии няма идеи, идеология и идеали. Процесът на израждане на партиите в котерии продължил 10-15 години, подобно примерно на периода 1919-1934 г., докато положението не стане нетърпимо, както е в момента, и очевидно трябвало да му се сложи край.                    Вторият важен момент е образованието в България, което трябва да бъде съобразено с нуждите на пазара, вкл. и в конкретния регион. Промените засягат както средното образование, което в момента не „произвежда“ кадри с професионална насоченост, а е редно 80% от тях да имат дипломи с практическа насоченост към производство и бизнес, характерни за отделната област. За да може 18-годишният зрелостник да може да се изхранва сам с труда си, а не у него да е формирана нагласата да бъде единствено наемен работник. Като непрактични се определят и голяма част от специалностите, изучавани в българските ВУЗ. Така благодарение и на образованието било възможно да се прави политика против изселването в най-големите български градове – София, Варна, Бургас и Пловдив, за да остават младите хора по родните си места. 
                В „Движение 21“ смятат, че промяната може да настъпи за 3-4 години, ако има воля, желание и разбиране от страна на младите хора.     Третият важен момент е промяната на съдебната система, за да престане да бъде прокуратурата икономически играч, в какъвто се е превърнала от 10-11 години насам. За целта били необходими конституционни промени още преди свикване на ВНС, за да се отделят съдът и прокуратурата, да има и сменяемост на прокурорите.     „Задачата на нашата формация е да постигне 160 000 гласа в цялата страна, за да се „вържат“ тези 1,5% от избирателите, които при проучвания през м. август са казали, че ще гласуват за ПП „Движение 21“, с онези 9% от гласоподавателите, декларирали, че застават зад партия, начело на която стои Татяна Дончева“, обясни лидерката на партията. Разчитало се на новите лица, на прагматичните послания и на работата сред различните слоеве от населението.     
               По време на посещението в област Силистра специален бус с надпис „Движение 21“ премина през няколко населени места, за да осъществят кандидатите на партията своя предизборна обиколка. Георги Кардашев със свои застъпници бе в най-голямото шивашко предприятие в Силистра, където в разговори с работещите там сред основните проблеми е била посочена липсата на работа за младите хора от Силистренския край. В същото време е направена констатацията, че не достигат нови кадри за машиностроенето, строителството, механизацията, та дори и качествени шофьори. Резерви имало в развитието на зеленчукопроизводството и на овощарството, стига да бъде развито субсидирането им.     
         Според „Движение 21“ голям е проблемът в България с неизграждането на електронно правителство, което намалява корупцията и бюрокрацията, давайки възможност на инвеститорите да развият проектите си навреме и без усложнения. Този бил и отговорът на въпроса: „Защо сред „тиретата“ няма дума за икономиката?“, а именно – работните места зависят от бизнеса – малък и среден, представители на който също има на различни позиции в листите на „Движение 21“. Техни представители в Силистра се срещнаха с дванадесетокласници от Езиковата гимназия, за да обсъдят възможността да не губят правото си да гласуват за пръв път, независимо от отсъствието на достатъчно мотивация в това отношение. А, както е известно, тя е резултат от максимата: „в България сме недоволни от ситуацията, защото за нея са виновни политиците, които са неправилно подбрани хора, вземащи грешни решения“.     
                     В този смисъл „Движение 21“ предлага проста идея – партиите да се превърнат в организационен механизъм, в който членуват хора, които обичат да се занимават с политика, а с управлението да е за хора, които са авторитети и разбират от работата, на която са назначени. Време било партиите да престанат да бъдат списъци от кандидати за работни места, а да станат среда, където да се обсъждат свежи идеи за управлението на страната.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар