четвъртък, 11 септември 2014 г.

Приключи лятната антиспин кампания 2014 в област Силистра

 Инициативата, предприета от Регионална здравна инспекция–Силистра в рамките на едномесечната Национална лятна кампания „Животът е безценен! – превенция на ХИВ и СПИН и подкрепа за хората, живеещи с ХИВ“, която се организира от Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването, приключи с удовлетворителни резултати.
 Успешното реализиране на кампанията бе възможно благодарение на подкрепата на общинските и кметски администрации и на безотказното съдействие на екипите, обслужващи мобилните кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) към РЗИ-Добрич и РЗИ-Русе.
  Целта на здравната инициатива бе да подкрепи безрисковото сексуално поведение, да насърчи безплатното и анонимно консултиране и тестване за ХИВ/СПИН и не на последно място – да изрази съпричастност към хората, живеещи с ХИВ инфекция.
  По предварителен график на терен, в три населени места на област Силистра – гр. Силистра, гр. Дулово и с. Калипетрово, анонимно и безплатно с експресни тестове за ХИВ бяха изследвани 169 лица, от тях 101 жени и 68 мъже. Да научат своя ХИВ статус най-активни бяха гражданите над 50 годишна възраст.
    Паралелно на работата на мобилните кабинети КАБКИС, медицински лаборант от екипа на РЗИ-Силистра предостави допълнителна услуга - изследвания за сифилис, хепатити В и С, от която се възползваха 140 лица (90 жени и 50 мъже).
    Всеки изследван бе консултиран и получи презервативи и здравно-образователни материали по темата. За част от хората, пожелали да се изследват за ХИВ, това е било първо по рода си тестване, но те изразиха мнение, че то е важна част от грижата за собственото здраве и това на партньора. Гражданите, проверили ХИВ-статуса си в мобилния кабинет на лятната кампания споделиха, че изнасянето на услугата в местата, където непосредствено се събират голям брой хора, значително допринася за бързо вземане на решение за тестване. Според други отзиви, 

Няма коментари:

Публикуване на коментар