понеделник, 22 септември 2014 г.

Уникален мемориален комплекс край „Военна гробница Шуменци 1916 г.“ в чест на „100 години Тутраканска епопея“


По идея на Община Тутракан в лицето на директора на Историческия музей Пе­тър Бойчев и КПД „Родно Лудогорие" с председател д-р Анатолий Кънев в момента се изготвя проект за Мемориален комплекс „Тутраканска епопея“, научаваме от сп. „Път“ (град София, бр. 20/2014 г.). Спонсор на проекта е почетният гражданин на Тутракан Стив Харалампиев.
Мечтата на Инициативния комитет с председател акад. Георги Марков е на тър­жествата за 100-годишнината от Епопеята през 2016 г. да бъде открит този културен обект –  символ на мечтата на българския народ за обединение под една национална стряха във войните от 1912-1918 г. Проектът се изработва от Архитектурно студио „Conveyer" под ръководството на доц. Владимир Игнатов.
„Вярно е, че дотогава всяка година има избори, но се надяваме нашите политици да изберат и пътя на културата като поведение. Надяваме се и именно такива европроекти да печелят, за да ни има“, казват още от Инициативния комитет с председател академик Георги Марков, почетен гражданин на град Тутракан и общината.

Комплексът е в памет на над 8 000 войници и офицери, от които 1 764 българи, а останалите германци и румънци, загинали в битката към подстъпите към фортовете на тутраканската крепост през есента на 1916 г. От 1941 г. насам в началото на всеки м. септември пристигат на полето на бойните действия представители на властта и на общините, на които са били граждани загиналите, за да участват във възпоменанието. Близо 20 години продължава изграждането на мемориалния комплекс, включващ гробищен парк, паметници и православен храм, както и стелите с имената на героите.
Междувременно продължават съгласуването на различни нива, вкл. и в община Силистра, на проекта за изграждане на Мемориална стена на славата, вписана в района на паметника „31-ви пехотен полк (Железен)” в Силистра, по идея на Инициативен комитет от 2005 г., начело на който е юристът Николай Димов, областен управител на област Силистра в периода 2011-2013. Открита е набирателна сметка, по която се събират средства за евентуалното реализаране на проекта на арх. Мария Друмева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар