сряда, 24 септември 2014 г.

Читалището в Калипетрово с 3 награди от фолклорния фестивал в Балчик, Кайнарджа - с две трети места


       С три награди се завърна Народно читалище „Пробуда“ – село Калипетрово, от националния фолклорен фестивал „Море от ритми“ в град Балчик. Две са първите награди – в разделите „Автентичен фолклор“ и „Обработен фолклор“, за Ансамбъл „Шиковци“ с художествен ръководител Димитър Джамбазов. Фолклорна формация „Димитровче“ с ръководител Валентин Сарафов е с втора награда в раздел „Автентичен“. Читалището има и диплом в раздела за народна носия, представена от Ивелина, с която дори журито се снима.
        Във фестивала участва и читалището в село Кайнарджа, откъдето заявиха чрез Фейсбук: "След успешното представяне на фестивала получихме две трети места: ВГ "Перуника" в раздел "Обработен фолклор", категория В, хорове над 18 год., и Кукерска група в раздел "Автентичен фолклор", категория Б, обреден фолклор.     
    Проявата е ежегодна, провежда се в края на месец септември от Сдружение „За Балчик“ и има конкурсен характер. Целта й е да популяризира българският фолклор; да съхранява и развива фолклорното богатство на България, традициите и българския дух; да бъде посредник за обмен на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорните изпълнители. 
        В Калипетрово по традиция се развиват фолклорните умения на местните шиковци и гребенци. Сред най-добрите в страната са кукерите на Калипетрово, и не случайно повече от три десетилетия на всеки две години читалището и кметството, с помощта на община Силистра и на местните бизнесмени провеждат Международен фестивал на кукерите. С уникалните си маски кукерите на Калипетрово гостуват на фестивали в цялата страна, където неведнъж са заемали призови места.

Няма коментари:

Публикуване на коментар