четвъртък, 11 септември 2014 г.

Момчил Неков се срещна с Кристалина Георгиева заради наводненията в България


В Брюксел евродепутатът от БСП Момчил Неков и българският еврокомисар Кристалина Георгиева обсъдиха темата за справедливото разпределение и целесъобразното използване на европейските средства за компенсиране на пострадалите от наводненията общини. Мнението е, че е добре в България да бъдат създадени обществени комитети, които да контролират разходването им, научаваме от КРОСС (www.cross.bg)
Неков предостави на Георгиева допълнителна информация за щетите, която е събрал чрез областните управители и кметовете на 58 общини. По своя инициатива през лятото евродепутатът се свързал с общинските власти, които му дали сведения за щети, възлизащи приблизително на 265 млн. лева.
"Идеята за обществените комитети е чудесна и аз като член на Европейския парламент, който следи за разходването на бюджета на ЕС, бих се включил с готовност в тях", заяви Неков. Двамата обсъдиха нуждата след наводненията в Мизия, да се поканят европейски експерти, които да помогнат властите за оценка на щетите върху публичната инфраструктура и обработваемите земи. Неков и Георгиева обсъдиха и необходимостта да бъдат оценени бързо щетите върху земеделските площи и реколтата в засегнатите региони, за да могат стопаните да получат обезщетения и за тях.
Момчил Неков получил уверения от комисар Георгиева, че службите на Европейската комисия усилено проучват искането на правителството за обезщетения чрез Фонд "Солидарност". Очаква се през ноември или декември предложението за отпускане на финансова помощ да влезе за одобрение в Европейския парламент и в Съвета. България е първата държава, която кандидатства по новите правила за компенсации от фонда.


Няма коментари:

Публикуване на коментар