сряда, 10 септември 2014 г.

В Силистра българи и румънци обсъждат екологията по трансграничен проект

           В Силистра се проведе поредната изява от трансграничния проект „Стъпка по стъпка за повишаване на културата на хората за чиста околна среда в трансграничния регион Силистра – Кълъраш“. В основата му са България и Румъния, Европейския фонд за регионално развитие – програма ТГС България –Румъния, Фондация „Натура вие“ – Кълъраш и ОУ „Иван Вазов“ – Силистра.   
         Мениджърът на проекта Габриел Шебе заяви пред участниците, сред които представители на Областна и общинска администрация, Камарата на строителите и Търговско-промишлената палата, Бюрото по труда, Клуб „Любители на природата“, ОбП за ТПО и др. – от българска страна; от румънска – представители на бизнеса на фондация „Атлас“ и др., че проблемите в екологията на двете страни са еднакви и трябва обща грижа за преодоляването им. И ако в миналото при предишното управление е било важно производството с количество, а не екологията, то четвърт век по-късно са необходими малки, но сигурни стъпки и в това отношение.                       На форума в Силистра г-жа Родика Стойка от Кълъраш разви темите за бизнес нишите – иновативни и екологични индустриални дружества. Ключовите словосъчетания в нейната презентация са „индустриална екология“, „иновативна Европа до 2020 г.“, „икономическата система е равна на биологична организация“, „анализирането на икономиката е равнозначно на анализиране на метаболизма у човека“, „екологично проектиране“, „използване на по-малко материали и по-малко енергия при производството“, „“повече рециклиране“ и т.н.   
       Ръководителят на проекта от българска страна Александър Кононов – директор на ОУ „Иван Вазов“, представи дейностите, които ще продължат до август сл. година, като продължение на вече проведен форум в Кълъраш, сега и в Силистра. Резултат от тях ще бъде филм на здравна тема и околна среда, три видеоспота, създаване на Трансграничен клуб на младите еколози, брошура за домашното замърсяване и преодоляването му, трансграничен артистичен лагер, два дебата, кръгла маса с участието на бизнеса и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар