понеделник, 8 септември 2014 г.

Накратко: ПРАЗНИЧНО ЧЕСТВАНЕ НА 40г. ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА АЛФАТАР ЗА ГРАД          Община Алфатар в партньорство с НЧ”Йордан Йовков – 1894” Алфатар и с подкрепата на местния бизнес организира празнична програма по повод 40 години от обявяването на Алфатар за град, в която се вписа традиционния празник на житото и хляба, който се чества ежегодно на 4 септември. Официалните гости на събитието бяха посрещнати в кабинета на кмета на общината: г-жа Джанан Халил - заместник Областен управител, Ирина Дмитренко - консул на Украйна, Хюсеин Хамди – кмет на община Главиница, Сейфи Салим – председател ОбС Главиница, д-р Юксел Ахмед – кмет на Община Дулово, инж. Сезгин Галиб – председател ОбС Дулово, Митко Андонов – кмет на Община Стралджа, Мария Толева – зам.кмет на Община Стралджа, д-р Димитър Стефанов – кмет на Община Тутракан, Данаил Николов – председател ОбС Тутракан, д-р Константин Попов – зам. председател на  ОбС Силистра, Валя Токушева – зам. кмет на Община Кайнарджа, Марийка Генова – кмет на Кметство Николово, община Русе.
      Празничната програма започна в 10:00 часа в лекционната зала на НЧ ”Йордан Йовков” гр.Алфатар с водосвет и освещаване на зърното, извършено от Архимандрит Боян от Дулово. Кметът на община Алфатар – Йорданка Узунска отправи поздрав към гостите и гражданите, уважили празника на града. Гостите също отправиха поздрави и пожелания за просперитет на града и общината. Валентин Събков /потомък на стар алфатарски род/ направи презентация „Алфатар – минало и настояще”, по повод 40 годишнината на града, посветена на всички алфатарци. В нея е включен богат снимков материал, събран по инициатива за създаване на виртуален фотоалбум със снимки, представени от личен архив на гражданите.
       В 11:40 часа се проведе тържествено заседание на ОбС – Алфатар. Златка Питакова – Председател на ОбС Алфатар обяви Решение № 385 по протокол № 44 от 26.08.2014 г. на ОбС – Алфатар, по повод 40г. от обявяването на Алфатар за град, 120 г. от основаването на НЧ”Йордан Йовков-1894г. и 240г. от преселването на 400 алфатарски семейства в Олшанка, Украйна, Общински съвет - Алфатар удостоява с отличия видни граждани и гости на гр.Алфатар, както следва: 1.Почетен гост на гр.Алфатар - Цветан Генчев Цветанов и Ирина Сергеевна Дмитренко.
2.Почетен гражданин на Алфатар – Радка Георгиева Желева и Стоян Иванов Стайков. 3.Значки: а/ за изключителен принос в осъществяване на междуетнически и религиозен диалог, борбата срещу проявите на омраза, популяризиране на историята за укрепване на вековната дружба между българи, роми и мюсюлмани - Ана Йосифова Стоянова; б/ за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства – Ганка Пенчева Недялкова и Иван Пенчев Христов; в/ за театрално изкуство – Стоянка Неделчева Маринова, Стоян Стоянов Златев и Любен Георгиев Стоев; г/ за образование – Янка Жекова Ваникова, Иван Лазаров Филипов , Георги Иванов Карапетров и Димитра Събева Шишкова; д/ общественик – д-р Тодорка Стоянова Дойчева. 
      Във фоайето на читалището гражданите и гостите разгледаха подредена блок маса с изкусни тестени изделия, характерни за региона: пити, краваи, солени и сладки изделия, предоставени от домакини от гр.Алфатар, вкл. кв. Попово, Войново - Кайнарджа, Нова Черна - Тутракан, Джинот - Стралджа, Николово - Русе, КИП "Младост" - град Главиница и др. Празничната програма продължи в салона на НЧ”Й.Йовков” с Празник на житото и хляба и изяви на творчески състави от Община Стралджа - представена от с.Джинот; Община Тутракан, представена от с.Нова Черна; Община Кайнарджа, представена от с.Войново; Община Главиница; село Николово, област Русе; състави от читалищата и пенсионерските клубове на община Алфатар; ДСХ „Щастлива старост” гр.Алфатар; ЦДГ „Щастливо детство” гр.Алфатар; КЦД гр.Алфатар и индивидуални изпълнения на Даяна Толумбова, Боряна Софрониева и Стефан Георгиев и актрисата Стефани Лечева. Водещ на празника на житото и хляба беше Йордан Георгиев - журналист и общественик от гр.Силистра. 
    Всички участници получиха поздравителни адреси от кмета на община Алфатар, а за гостуващите състави беше осигурена и кошница с продукти и сувенири: плакет с герба на община Алфатар, рекламно печатно издание за Алфатар, книгата на Росица Върбанова „Етнографски къщи и комплекси” с информация за „Етнографска къща-Алфатар, магнитни сувенири; вино; шоколадови бонбони; кашкавал, масло, топено сирене и извара от „Мероне-Н”ЕООД, сирене „Алфатар”, произведено от „Профарм груп”ООД мед, предоставен от „Герада” ООД.  Всички гости имаха възможност да разгледат безвъзмездно „Етнографска къща” Алфатар – туристически обект в общината.
       В 15:30 часа в лекционната зала на читалището литературният критик Марин Кадиев - председател на Съюза на независимите български писатели представи книгите на алфатареца Петър Кънев - сборника „Трубадур на вечността“, посветен на героите и прототипите на Йордан Йовков, както и нови изследвания за Добруджа и Алфатар; и повестта „Българската изгора на Лев Толстой“.     
        В 20:30 часа жителите и гостите на гр.Алфатар се насладиха на изпълненията на сестрите Мария и Магдалена Филатови. Централният площад на града се изпълни с прекрасна музика, песни и хора. В края на програмата имаше заря. Община Алфатар благодари на всички дарители, подпомогнали общината, за да се получи прекрасен и запомнящ се празник за 40г. от обявяването на Алфатар за град.

Няма коментари:

Публикуване на коментар