неделя, 21 септември 2014 г.

Тутракан отбеляза празника на града с тържествена сесия и с откриване на обновения си Дунавски парк

http://silistra.government.bg/

          С разнообразна програма в Тутракан бе отбелязан празникът на града – 21 септември, свързан с връщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. В проведеното тържествено заседание на Общински съвет Тутракан участваха: Стоян Бонев, областен управител на област Силистра; Младен Минчев – заместник областен управител; кметове, зам. кметове и общински съветници от общини от област Силистра – Силистра, Главиница, Алфатар и др., както и от други населени места, вкл. от Каварна; актьорът Христо Мутафчиев – председател на САБ, режисьорът Андрей Слабаков; почетните граждани на Тутракан – Петър Бойчев,  Вергил Русев, д-р Анатолий Кънев и др.
         В поздравителния си адрес до гражданите на Тутракан областният управител Стоян Бонев заявява: „Празникът на Тутракан на 21 септември ни прави съпричастни към историята на древния и прочут град. Всяка година на този ден тутраканци показват, че един малък град има своите големи достойнства – в поминъка, в културата и в традициите си. Желая най-специалният ден на Тутракан да бъде изпълнен с радостни изживявания и с послания, които ние, неговите гости, да запомним завинаги.“ Своя поздрав към домакините отправиха и гостите от комуна Кирноч, окръг Кълъраш, Република Румъния, с които община Тутракан предстои да се побратими, за да се реализират общи проекти по европейски програми.
          Основното слово на тържеството пред местния законодателен орган и неговите гости, вкл. кандидати за народни представители от различни политически сили, изнесе д-р Димитър Стефанов, кмет на община Тутракан. Чрез него той призова своите съграждани да не губят себе си и винаги да си спомняме кои сме, защото градът е част от нас и днес не е време за равносметка – тя трябва да се прави по-често, а не само веднъж в годината. На финала му той препоръча: „Обичайте града си всеки ден!“ Певческа група с ръководител Доротея Бальовска поздрави домакините и гостите.
          По време на заседанието на Общински съвет Тутракан бе извършено и награждаването на най-новия почетен граждани на град и община Тутракан – академик Георги Марков, дългогодишен директор на Института по история при БАН, на когото тутраканци дължат научни изследвания и популяризиране на работата на историческия музей в града им. С привързаността си към добруджанския град той заслужи плакета за званието си и поздравленията на всички участници в тържеството.
       Академик Марков благодари с думите: „Аз съм почетен граждани още на Балчик и да припомня, че Ньойският договор през 1919 г. разделя България по линията Балчик – Тутракан и Крайовската спогодба през 1940 г. е единственият плод на българската мирна ревизия на границите ни, доказателство за политиците ни, че разумният подход е по-ценен от крайната позиция“.
          Видният историк е начело на Инициативен комитет за изграждане на мемориален комплекс „Тутраканска епопея“ като част от военната гробница край село Шуменци, една от трите най-големи у нас, заедно с тези в Добрич и Сливница. В проекта за комплекса е предвиден и Музей на войните за национално обединение. Тутраканската епопея на Добруджанския фронт през 1916 г. е единствената успешна битка на Българската армия, проведена на територията на съвременна България.
          В програмата на празника на град Тутракан бе включен и ритуалът по откриване на обновения Дунавски парк, резултат от европейски проект. Той бе предшестван от водосвет, извършен от отец Илия Тонков. В една от залите на Историческия музей бе открита и изложбата „Трансмариска отвъд залеза и изгрева“, дело на художника Иван Иванов – Йоани от град Русе. Амфитеатралната сцена в парка бе средище на три големи празнични прояви: детското шоу „Като звездите“, концертът на Теодосий Спасов – почетен гражданин на Тутракан, и прожекцията на филма „Стъпки в пясъка“, чиито автори гостуваха на тутраканци.
          През м. септември Тутракан бе четвъртият добруджански град, провел своя празник – след Алфатар и Главиница, които честваха съответно 40 и 30 години на градовете си, както и град Силистра, провел по традиция своя празник на Кръстовден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар