четвъртък, 19 март 2015 г.

В Силистра е изработен първият роден ученически робот SMB-2 с говор и движение

През 2015 година на 6 февруари се навършиха 80 години от рождението на  дългогодишният учител по физика и астрономия в ПМГ „Климент Охридски” гр. Силистра  Димо Жеков. Той беше Човек и Учител с главни букви. Изцяло отдаден на професията си – едновременно работа, хоби и призвание.
По негово време се създаде първият кръжок по физика в обединената след 1968 гимназия в Силистра. В този кръжок беше изобретен първият в България ученически робот SMB-2, който можеше да се движи и говори. Сега той би изглеждал недодялан и примитивен, но по онова време си беше едно ученическо „чудо” и беше удостоен да бъде показан на панаира в Пловдив.
Няколко думи и за теоретика по физика Димо Жеков, който успяваше да запали по този предмет и най-незаинтерисуваните ученици – тогава нямаше профилиране на паралелките и всички класове учеха по една програма, т.е. тези, които се готвеха да учат хуманитарни науки. Той ни преподаваше по уникален начин решаването на задачите по физика. Първо ни учеше да решаваме задачата без цифри, умножавайки  и делейки нютони, ампери, волтове, омове, конски сили, джаули  и т.н.,  и превръщайки ги едно в друго, и ако накрая се получи верен отговор, чак тогава да заместваме с числа и да смятаме задачата. По тоя начин не се губи време и на човек му става ясно, че нещата в края на краищата произлизат едно от друго и че в природата нищо не се губи и не изчезва, само преминава от един вид в друг – енергия или материя.
За човека Димо Жеков мога да кажа че той наистина беше Човек. Той беше завоювал онази висша степен на доверие, което малцина в това неравнопоставено общество от учители и ученици могат да завоюват, и което се изразяваше в начина, по който го наричахме помежду си –„Бай Димо”. Сякаш беше един от нас, но малко по голям, пръв сред равни. Ние знаехме, че Бай Димо може да те накаже, но няма да те предаде. Той ни беше не само класен, но и по-опитен другар, понякога и изповедник. „Честност за честност“, това запомнихме ние от него, и мисля, че това беше най-големият урок, който той ни преподаде и най-важният закон, на който ни научи.
От нашите съученици вече някои не са между нас. Отидоха във вечните ловни полета и сигурно там си говорят с него за физиката на тъгата, за астрономията, за вселената и за куп други интересни неща. Сега сме в друг век и в друго хилядолетие и то със сигурност ще бъде и векът на астрономическите открития, векът на „бозона” –божествената частица на астрономическите открития. Предстои пътуване до Марс – без връщане, и въпреки това доброволците са хиляди.
И ако някой е събудил интереса ни към тайните на физиката и на Вселената, това за нас беше нашият Учител по физика Бай Димо. Скромен, честен и всеотдаен. Човек, роден за Учител.
В. Силистренска трибуна, бр. 124, 2015 г., Михаил Жеков

Няма коментари:

Публикуване на коментар