събота, 21 март 2015 г.

22 март: СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА: 23 март: СВЕТОВЕН ДЕН НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА

22 март: СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА:  „ВОДА И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ”

Акцентите на значението на водата са: Водата е здраве, природа, енергия, индустрияравенство, урбанизация и храна. Защото: чистите ръце могат да съхранят живота ви; екосистемите залягат в сърцето на глобалния воден цикъл; Водата е урбанизация – всяка седмица един милион хора се преселват в градовете; от производство на коли до пълнене на плувни басейни; водата и енергията са неразделни приятели;за производство на две пържоли е необходима 15 000 л. вода; всеки ден жени губят милиони часове, носейки вода. Водата е необходимост, без която животът би бил немислим. Колкото и необходима, водата може да бъде и унищожителна сила. За съжаление, наводненията все по-често вземат и човешки жертви. В днешното динамично време човечеството трябва да се научи както да опазва така и да се пази от водата.

23 март: СВЕТОВЕН ДЕН НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА  -   „ЧРЕЗ ЗНАНИЕТО НИ ЗА КЛИМАТА КЪМ ДЕЙСТВИЕ ЗА ЗАПАЗВАНЕТО МУ”
    
     Световната Метеорологична организация  е създадена през 1950 г., има фундаменталната мисия да подпомага страните в осъществяването на метеорологично и хидрологично  обслужване с цел - защита на живота и имуществото на хората от природни бедствия и опазване на околната среда. В момента международната общност се е насочила към амбициозните си решения и действия да се изправи и да се справи с промените в климата. Глобалното затопляне е неотложен и сериозен проблем. Не трябва да чакаме правителствата да намерят решение. Всеки човек може да допринесе за намаляването на глобалната температура с малки и ежедневни неща. Това е разумен начин да спасим нашата планета, преди да е станало твърде късно.


  EКОПРЕПОРЪКИ

       Сменете обикновено нажежаемите крушки с енергоспестяващи: те използват 60% по-малко енергия. Инсталирайте там, където е възможно, термостати на отоплителните уреди с програми:  те автоматично ще намалят топлината или охлаждането през нощта и ще ги повдигнат отново на сутринта, намаляйки сметките. Преместете термостата надолу 2 ° през зимата и с 2 ° през лятото:  с тази проста настройка можете да спестите около 2000 килограма въглероден диоксид годишноПочиствайте редовно филтрите на вашия климатик. 
      Избирайте енергийно ефективни уреди, когато правите нови покупки. Не оставяйте електрическите уреди в режим на изчакване: използвайте копчето за "включване / изключване" на самата машина. Опаковайте бойлера в изолационно одеало и настройвайте термостата не по-високо от 50° C. 
        Преместете хладилника и фризера на по-хладни места. Размразявайте старите хладилници и фризери редовно или по възможност ги заменете с по-ефективни. е позволявайте на топлината да избяга от дома Ви: когато проветрявате, отворете прозорците само за няколко минути. Загубите на топлина от неуплътнени прозорци или врати за 6-те студени месеца би довело до почти 1 тон емисии на СО2. Сменете си старите единично остъклени прозорци с двоен стъклопакет. Направете енергиен одит: предлагат се услуги, за да намерите къде вашия дом е лошо изолиран и има загуби. 
    Поставяйте капак на съдовете за готвене или ползвайте тенджери под налягане: те могат да спестят около 70% от енергията! Използвайте пералнята или съдомиалната ,само когато са пълни и на по-ниски температури.: днес детергентите са толкова ефективни, че те ще получите бели дрехи и измити съдове и при студена вода. Вземете душ вместо вана: тя отнема 4 пъти повече енергия, и използвайте по-малко гореща вода. 
      Използвайте простир вместо сушилня при всяка възможност. Предавайте за рециклиране всичко, което е възможно: ако имате градина рециклирайте правилно органичните отпадъци с достатъчно кислород, в противен случай компостът ще предизвика емисии на метан - той е образувал 3 % от парниковите газове. 
     Пазарувайте интелигентно: една бутилка от 1,5 л изисква по-малко енергия и отделя по-малко отпадъци, отколкото три бутилки от 0.5л, купувайте рециклирана хартия: тя отнема от 70 до 90% по-малко енергия за производство - така се запазват горите в световен мащаб. Избирайте продукти с малко опаковки и купувайте пълнители. Използвайте повторно Вашата пазарска чанта. Намалявайте отпадъци като използвате съдове или прибори за многократна употреба. 
     Засадете колкото може повече дървета. Произвеждайте или използвайте зелена енергия. Купувайте местно произведени храни. Купувайте пресни храни, вместо замразени: за тях се използва 10 пъти повече енергия. Търсете и подкрепяйте местните пазари на земеделски и фермерски производители. Да се ​​купуват органични храни, колкото е възможно повече. Органичната почва улавя и запазва въглеродния диоксид при много по-високи нива, отколкото обикновените почви. Ако отглеждаме, колкото повече култури върху органични почви, бихме премахнали милиарди тонове въглеродния диоксид от атмосферата.
  Яжте по-малко месо: животните произвеждат метан дори с дъха си. Намалете километрите с кола: ходете пеша, използвайте велосипед и масов транспорт. Избягването на само 15 км от шофирането всяка седмица ще премахне част от  емисиите на въглероден диоксид на година! Стартирайте споделено пътуване с вашите колеги или приятели. 
          Не оставяйте празен багажника на покрива на колата си. Това може да увеличи разхода на гориво и емисиите на CO2 с до 10%. Поддържайте автомобила си в изправност, особено горивната му ефективност за да намалите емисиите на газове в атмосферата. Шофирайте внимателно и икономично, без излишни маневри или обороти. Изгасяйте автомобила, когато е неподвижен повече от минута.
        Проверка на гумите – всяка седмица, това води до икономии до 3 %. Когато е време за нова кола, изберете ефективно превозно средства, може би хибрид! Опитайте се да използвате телекомуникациите от дома си да свършите работа, за да не пътувате до институциите излишно. Летете по-малко. 
      Пътуването със самолет произвежда големи количества емисии. Насърчаване на работа, в училище и в бизнеса към предприемане на дейности за намаляване на емисиите. Присъединете се към виртуалния поход за спиране на глобалното затопляне и призовавайте за действие.
      Насърчавайте преминаването към възобновяеми източници на енергия. Защитавайте каузата за опазване на горите в световен мащаб: на обезлесяването се пада 20 % от въглеродния двуокис. Вгледайте се как въздействат вашите инвестиции и какво е влиянието им към глобалното затопляне и изменение на климата.
         Направи града си интелигентен – с иновативен транспорт, ефективни комунални услуги, законодателство. Кажете на Вашия представител в парламента да действа за иновации за ограничаване на емисиите, стимулиране на по-ниските разходи, ефективност.  Уверете се, че вашият глас се чува и лобирайте за нови закони. Сподели този списък! Просвещавайте както можете и действайте от първо лице.

По Иван Иванов, директор на НИМХ БАН - Филиал Варна

Няма коментари:

Публикуване на коментар