вторник, 10 март 2015 г.

Деветата "Детска полицейска академия" в област Силистра е открита



         В лекционната зала на Народно читалище „Йордан Йовков“ в град Алфатар се проведе тържество по откриване на випуск 2014/2015 година по проекта „Детска полицейска академия” на Областна дирекция на МВР – Силистра, провеждан на територията на Районно управление – Силистра. В Силистренска област началото на „Детска полицейска академия” е поставено през  2006 г., реализирана до този момент без прекъсване.
         Община Алфатар е сред първенците по отношение на добрата организация и дейността на полезната за подрастващите инициатива, провеждана с активната подкрепа на общинската власт и с личната ангажираност на кметове като Радка Желева – в близкото минало, и  като Йорданка Узунска – през последните няколко години. Така проектът се реализира успешно за пореден път, радвайки се на голяма популярност сред децата и цялата общественост. Заслуга за това имат полицейските служители от Община Алфатар с добрата си работа и с проявяваната от тях отговорност към децата.
         Деветата „Детска полицейска академия”, чието откриване бе в Алфатар, се осъществява със съдействието на Общинска администрация Алфатар под патронажа на кмета Йорданка Узунска с участието на  децата от няколко населени места в област Силистра: от ОУ „Христо Ботев” – град Алфатар (отговорник младши инспектор Атанас Атанасов), от ОУ „Черноризец  Храбър” от село Кайнарджа (отговорник полицейски инспектор Теодор Гърдев) и от ОУ „Отец Пайсий“ – село Добротица, община Ситово (отговорник полицейски инспектор Дойчо Радоев).
        Гостите на откриването на Академията бяха г-жа Янка Господинова – заместник областен управител на Област Силистра, г-н Юлиян Караславов – началник на отдел „Охранителна полиция“ при Областна Дирекция на МВР – Силистра, г-жа Красимира Кръстева – директор на дирекция „Социално подпомагане“ – Алфатар, г-жа Галя Иванова – представител на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“– Силистра, инженер Косю Косев – изпълнителен  директор на фирма „Елица“ ООД – Алфатар (член на местната комисия за обществен ред и сигурност към Община Алфатар).
        По вече създадена традиция кметът на община Алфатар г-жа Йорданка Узунска откри Академията. Заместник областният управител на област Силистра г-жа Янка Господинова приветства участниците в поредния випуск на „Детска полицейска академия“ и техните отговорници, пожелавайки им успешни занимания.
         Отец Емилиян от местния православен храм „Света Троица“ проведе ритуала по освещение на знамето на отбора на „Детска полицейска академия” на Община Алфатар, за да има повече и по-добри победи.  Началникът на отдел „Охранителна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Силистра г-н Юлиян Караславов връчи знамето на капитана на отбора Мелиса Халил! В края на тържеството на вниманието на участниците в него бе предложена подготвената презентация от Районно управление на МВР – Силистра.
      Още по темата от община Алфатар: "На 10.03.2015г. в лекционната зала на НЧ"Й.Йовков" - гр.Алфатар беше поставено началото на Детска полицейска академия - випуск 2015г. за 45 участника - ученици от община Алфатар, община Кайнарджа и община Ситово. В Силистренска област началото на Детска полицейска академия е поставено на 6 ноември 2006 г. През първата година на нейното съществуване в редиците й се вливат повече от 200 шестокласници от цялата област. От 2006 г. до 2014 г. инициативата се реализира без прекъсване, като през настоящата година е нейното девето издание.
     В годините на нейното съществуване през Детска полицейска академия са преминали повече от 1000 деца. Под ръководството на полицейски служители те се учат на отговорност, дисциплинираност, уважение към закона, институциите и обществото. Служители от „Пътна полиция” запознават членовете на Академията с правилата за безопасност на движението. Провеждат се съвместни специализирани полицейски операции или други инициативи с превантивен характер. Инспектор от Детска педагогическа стая запознава възпитаниците на Академията със същността и последиците от противоправните деяния, хулиганството, агресията, употребата и разпространението на наркотични и упойващи вещества.
Бъдещите полицаи се запознават със спецификата на полицейската работа в нейните различни направления – охрана на обществения ред, противодействие на криминалната престъпност, експертно-криминалистична дейност и др. Те имат възможност да видят на практика методите за обработка на местопроизшествие в Научно-техническата лаборатория на ОДМВР-Силистра.
Членовете на Детска полицейска академия преминават обучение в бойно-приложни техники под ръководството на полицейски служители. След запознаване с различните видове оръжие, използвани от българската полиция, и инструктаж за безопасност децата имат възможност да изпробват мерника си с малокалибрено оръжие в закритото стрелбище на ОДМВР-Силистра.
За бъдещите полицаи се организира Ден на отворените врати в ОДМВР-Силистра. Те имат възможност да посетят служебните помещения и да се запознаят на място с работата на полицейските служители, със системата за спешни обаждания 112, помещенията за задържане и за предоставяне на полицейска закрила и др. В края на обучението си децата получават дипломи за успешно преминат курс в Детска полицейска академия. Закриването й е съпроводено от състезателни игри, решаване на тестове, демонстрации със служебно куче, задържане на „престъпник” от екипа за спешна намеса и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар