вторник, 10 март 2015 г.

В Добротица канят на нов ученически театрален спектакъл


Снимката е от спектакъла„Ученикът в театъра, театърът в училище“ 2012 г.
На 20 март 2015 година от 10 ч. в салона на НЧ „Йордан Йовков“ в село Добротица ще се проведе четвъртият поред театрален спектакъл „На мегдана – лето 1876 и след това“ на  местното ОУ „Отец Паисий“ с директор Златан Вълчев.
 В спектакъла участват всички ученици от І до VІІІ клас с драматизации по произведения на класици на българската литература: „Радини вълнения“ – епизод от романа „Под игото“ (Иван Вазов), разказите „Андрешко“ и „Край воденицата“  (Елин Пелин), разказа „Серафим“ (Йордан Йовков), по приказките „Житената питка“ и „Имало едно мече“ (Ангел Каралийчев) и по народните приказки „Майстор Манаси“ и „Приказки за Малчо“.
Сценографията и театралните костюми са дело на педагогическата колегия и на родители на децата, представители на различни етнически групи. Оригиналният сценарий е на Росица Никова, пом. директор в училището. Той пресъздава атмосферата преди Освобождението и след това. Спектакълът има за цел да постави на по-високо ниво литературната грамотност на учениците билингви, в по-голямата си част деца от ромския етнос, ученици в училището. 
Спектакълът е мярка за овладяване на българския език и за намаляването на дела на отпадналите ученици от училище.  Към театралната проява има огромен интерес от директори на учебни заведения, общественици и местното население. Най-важното, което спектакълът реализира, е огромното желание у децата за личностна изява и за израстване в учебно-възпитателния процес.
Навръх Игнажден в Народно читалище „Йордан Йовков" в село Добротица се проведе първият от поредицата театрални училищни спектакли, тогава наречен „Ученикът в театъра, театърът в училище“. Над 110 деца от няколко села – Добротица, Босна и Любен, учещи в училището от средищен тип вплетоха слова, танци и песни в един спектакъл, наречен „Песента на колелетата на рода български“, посвещавайки го на националния празник за 3 март миналата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар