понеделник, 2 март 2015 г.

В област Силистра паметниците на Левски – сред най-многото в страната


        

      Наскоро в интернет Областна администрация Силистра публикува на своята страница регистър с 44 военни паметници, издирени, записани и оставени като информация на поколенията. Десетки други са паметниците в областта. Сред тях най-много са посветени на Апостола на Свободата Васил Левски.
Най-скоро изграденият е в Главиница – от скулптора  Йордан Колев. В града има училище, което носи неговото име. СОУ със същия „патрон“ има и в град Дулово, където също може да се похвалят, че Дяконът е уважен с монументи. Така, както в Силистра – от 2007 г. насам, а и в село Васил Левски. В Град Тутракан, където обичат да правят паметници на велики хора, сред които ген. Киселов и пълководеца Суворов – Левски също не забравен.
Преди няколко дни се оказа обаче, че в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Силистра се пази статуетка на Левски, останала от времето, когато покойният вече учител по история Аврам Василев поддържаше един невероятен кабинет по история.
Днес статуетката вдъхновява съвременните поколения патриоти, сред които и членовете на най-новия клуб за млади възрожденци с ръководител Стоянка Димитрова, наследник на почетния гражданин на Силистра и някогашен носител на званието „заслужил учител“.

В частен имот в град Алфатар също има скулптурно изображение на Апостола, почти в цял човешки ръст, по размер вероятно близък до оригинала. Друга е темата, че във в. „24 часа“ преди време то бе обявено меко казано за неудачно. Въпрос на вкус, а за вдъхновението, както е и известно, подобно на поклонничеството, няма рецепта и разписани правила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар