сряда, 11 март 2015 г.

Детската полицейска академия към ОД на МВР в Силистра развя свой уникален флаг




В лекционната зала на Народно читалище „Йордан Йовков“ в град Алфатар се проведе тържество по откриване на випуск 2014/2015 година по проекта „Детска полицейска академия” на Областна дирекция на МВР – Силистра, провеждан на територията на Районно управление – Силистра. В Силистренска област началото на „Детска полицейска академия” е поставено през  2006 г., реализирана до този момент без прекъсване. 
Община Алфатар е сред първенците по отношение на добрата организация и дейността на полезната за подрастващите инициатива, провеждана с активната подкрепа на общинската власт и с личната ангажираност на кметове като Радка Желева – в близкото минало, и  като Йорданка Узунска – през последните няколко години. Така проектът се реализира успешно за пореден път, радвайки се на голяма популярност сред децата и цялата общественост. Заслуга за това имат полицейските служители от Община Алфатар с добрата си работа и с проявяваната от тях отговорност към децата.
       Деветата „Детска полицейска академия”, чието откриване бе в Алфатар с 45 ученици, се осъществява със съдействието на Общинска администрация Алфатар под патронажа на кмета Йорданка Узунска с участието на  децата от няколко населени места в област Силистра: от ОУ „Христо Ботев” – град Алфатар (отговорник младши инспектор Атанас Атанасов), от ОУ „Черноризец  Храбър” от село Кайнарджа (отговорник полицейски инспектор Теодор Гърдев) и от ОУ „Отец Пайсий“ – село Добротица, община Ситово (отговорник полицейски инспектор Дойчо Радоев).
Гостите на откриването на Академията бяха г-жа Янка Господинова – заместник областен управител на Област Силистра, г-н Юлиян Караславов – началник на отдел „Охранителна полиция“ при Областна Дирекция на МВР – Силистра, г-жа Красимира Кръстева – директор на дирекция „Социално подпомагане“ – Алфатар, г-жа Галя Иванова – представител на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“– Силистра, инженер Косю Косев – изпълнителен  директор на фирма „Елица“ ООД – Алфатар (член на местната комисия за обществен ред и сигурност към Община Алфатар).
По вече създадена традиция кметът на община Алфатар г-жа Йорданка Узунска откри Академията. В обръщението си към децата зам.-областният управител Янка Господинова подчерта, че проектът се реализира едновременно на територията на три общини и изрази надежда, че предстоящото обучение ще допринесе за формирането на ценности и добродетели у младите полицаи. 
С мултимедийна презентация децата бяха запознати с програмата, по която ще премине обучението им в Детска полицейска академия. То включва основните направления в полицейската работа, правилата за законосъобразно поведение, за пътна безопасност и др. Предвидени са и практически занимания по бойно-приложни техники, стрелба с малокалибрено оръжие и др., както и посещение в ОДМВР-Силистра.
За първи път през тази година Детска полицейска академия имат свой флаг, осветен от отец Емилиан в храма „Света Троица” в Алфатар. Идеята е знамето да се съхранява от общината – домакин на инициативата, която през тази година е Алфатар. Началникът на отдел „Охранителна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Силистра г-н Юлиян Караславов връчи знамето на капитана на отбора Мелиса Халил! В края на тържеството на вниманието на участниците в него бе предложена подготвената презентация от Районно управление на МВР – Силистра.
 В годините съществуването й Детска полицейска академия са преминали повече от 1 000 деца, научени на отговорност, дисциплина, уважение към закона, институциите и обществото. Служители от „Пътна полиция” ги запознават с правилата за безопасност на движението. Провеждат се съвместни специализирани полицейски операции или други инициативи с превантивен характер. 
Инспектор от Детска педагогическа стая запознава децата със същността и последиците от противоправните деяния, хулиганството, агресията, употребата и разпространението на наркотични и упойващи вещества. Както със спецификата на полицейската работа  при охрана на обществения ред, противодействие на криминалната престъпност, експертно-криминалистична дейност и др., вкл. посещават Научно-техническата лаборатория на ОД на МВР-Силистра.
Преминава се обучение по бойно-приложни техники. Организира се Ден на отворените врати в ОД на МВР-Силистра  с посещения на служебните помещения, запознанство със системата за спешни обаждания 112 и др. В края на обучението си децата получават дипломи за успешно преминат курс в Детска полицейска академия. Закриването й е съпроводено от състезателни игри, решаване на тестове, демонстрации със служебно куче, задържане на „престъпник” от екипа за спешна намеса и др,ги дейности.
     На 1 юни – Международен ден на детето, организаторите планират тържествено закриване на учебната година в Академията, чийто домакин отново ще е Алфатар. По традиция то е съпътствано с множество състезателни игри,   викторини, практически задачи за участниците, както и с демонстрации на полицейски кучета,  задържане на „престъпник” от екипа за спешна намеса, полицейска техника и оборудване.


Няма коментари:

Публикуване на коментар