вторник, 3 март 2015 г.

Тържество за 3 март – Национален празник на Република България в Силистра

     Тържеството за 3 март – Национален празник на Република България в Силистра бе проведено  от община Силистра в салона на общината до Дунавската градина. Слово за празника – 137 години от Освобождението на България от османско робство, произнесе кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. В ритуала при внасянето на държавното знаме химна на Република България изпълни оперният певец Христо Сарафов, който е родом от Силистра и в момента е солист в ДМТ „Стефан Македонски“ – София.
         Преди тържеството хиляди силистренци заедно с представителите на държавни и общински институции поднесоха венци и цветя пред  паметника на Стефан Караджа в областния град. Сутринта в православния храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“ бе проведен благодарствен молебен с участието на Доростолския митрополит Амвросий. 
         В навечерието на 3 март и на самия национален празник във всяка от общините на област Силистра бяха проведени тържества и концерти, посветени на датата, свързана с договора между две големи империи, резултат от който е Освобождението на България и раждането на нова българска държава. В Дулово бе проведен концерт, в Тутракан за вечерта е обявена публична проява, свои изяви имаха жителите на Кайнарджа, Ситово, Главиница, Алфатар. Третомартенски тържества обявиха в предварителната си програма и големи населени места като Калипетрово и Айдемир. В Ситовското село Поляна бе предвидено откриването на паметник на загиналите местни войни, дали живота си за Свободата на България през миналия век.
          Областният управител на област Силистра г-н Стоян Бонев отправи поздравителен адрес до жителите на областта по повод 3 март - Национален празник на Република България. В специални поздравителни адреси представителят на държавната власт в област Силистра отправи послания до общините в областта – Силистра, Тутракан, Дулово, Алфатар, Главиница, Кайнарджа и Ситово, в които се отчитат специфичните особености в исторически аспект на всяка от местните териториални единици във връзка със 137-ата година от Освобождението на България.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар