четвъртък, 19 март 2015 г.

Силистра си спомня учителя, краеведа и почетния гражданин Пирин Бояджиев


На 20 март 2015 година, от 17:30 часа в зала "Диоген Вичев" на РБ "Партений Павлович" е литературно-музикална вечер под надслов "Завръщане", посветена на почетния гражданин на община Силистра Пирин Бояджиев - учител, преводач, общественик и краевед. Удостоен е със званието "Почетен гражданин на Община Силистра през 1991 г. Съпругата му Мара Бояджиева също бе учителка и преподавател методист.
Проявата е възпоменателна и ще отбележи 10 години от кончината на силистренеца. Инициативата за това събитие е на Литературно сдружение "Реката и приятели" със съдействието на Дирекция "Хуманитарни дейности", отдел "Култура" в Община Силистра. Програмата включва слово за Пирин Бояджиев от доц. д-р Румяна Лебедова от Филиал Силистра на Русенския университет "Ангел Кънчев", презентация, музикални изпълнения и литературно четене. 
Пирин Бояджиев е роден през 1913 година в град Силистра. Има десет издадени книги. В крайдунавския град има три улици с имената на негови роднини: прадядо му, основател на рода Бояджиеви (Бояджи Яни), на чичо му Петър Бояджиев, създател на хор "Седянка", и на свако му Хараламби Джамджиев, патентовал през 1921 г. в Прага модел самолет под името Бързолет.
Творческата дейност на Пирин Бояджиев е многообразна и съдържателна. Съставител е на учебници за изучаване на български език в Румъния, автор е на над 20 рецензии, написани на френски език и публикувани в сп. "Балкания", на многобройни статии за румънски поети от български произход, превежда български поети на румънски език. Автор е на стотици краеведски проучвания в местния и в националния печат печат, които имат приносен характер. Научните му интереси са насочени към сравнителното езикознание, а докторската му дисертация е посветена на Иван Вазов и на румънския писател Александри. Той е изследовател на българското национално Възраждане и kd връзките на нашите възрожденци с Румъния.

Като добруджански краевед Пирин Бояджиев е неуморен събирател и изследовател на извори за историческото минало на Силистра и на Добруджа. Той е крупен дарител на Държавен архив - Силистра и на Регионална библиотека "Партений Павлович". Животът му беше отдаден на родната Силистра и на Добруджа. Пирин Бояджиев ни напусна на 20 март 2005 г., но името и паметта му са живи в сърцата на хората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар