вторник, 10 март 2015 г.

Силистренска културна изява в средиземноморска Малага в Испания


Б. Кьосева във Фейсбук:
"Прекарахме осем прекрасни дни
в Малага  в дома на Румяна и Стефан Жекови!
Огромни благодарности за топлото
посрещане и голямото гостоприемство! Обичаме ви!"

Силистренският балет „Б 2“ с ръководител Боряна Кьосева участва в международна изява в Испания. Асоциациите „България – Малага 2010” в  „Българска дружина” организираха инициативата „Български дни” в града от автономна област Андалусия, прочут с едноименното си вино.
Те бяха проведени на 6 и 7 март с няколко прояви: изложби на български художници от региона, както и на експонати, посветени на българската духовност; представена бе книгата „Цветовете на чувствата” на Петранка Костадинова, председател на Асоциация „България – Малага 2010”, съорганизатор на проявите.
За публиката бе приготвен и голям фолклорен концерт на 7 март, в който освен младите ни балетисти имаше силистренско участие и в лицето на сем. Румянка и Стефан Жекови, дългогодишни танцьори в ансамбъл „Добруджа“ – Силистра, които изпълниха заедно „Варненски танц“. Участваха също танцови състави, създадени към сдруженията на българите в Малага, Палма де Майорка, Валенсия и Мадрид.
Балет "Б2"
От България заедно със силистренци гости бяха арт-център „Стринджендо” от Добрич, вокална група „Сладки пуканки” от Националния дворец на децата от София. Държавната агенция за българите в чужбина оценява високо взаимодействието между сдруженията на българите в Малага и от различни части на Испания. Предоставена е изложба, посветена на делото на братята св. св. Кирил и Методий”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар