вторник, 31 март 2015 г.

В Алфатар – дни на православието, в Кайнарджа – молебен за пребъдване на младите


Храмът в Алфатар
В първия ден на м. април в град Алфатар откриват вторите поред „Дни на православието“, личи от покана за участие, отправена лично до зам. областния управител Янка Господинова. Те са идея, реализирана от йеромонах Емилиян и църковното настоятелство на православния храм „Св. Троица“ в града. Откриването е на 1 април от 10 часа на централния площад „Йордан Петров“.

Храмът в Кайнарджа
Ден преди големия християнски празник Цветница – на 3 април от 11,30 ч., в православния храм „Св. Троица“ в село Кайнарджа, е предвиден молебен за здраве, успение  и пребъдване на младото поколение. Инициативата е на църковното настоятелство и на Народно читалище „Отец Паисий“.
Църквата "Св. Троица" в село Кайнарджа е построена през 1861 година. Тя е известна с иконописите си, дело на майстори от Тревненската школа. Нейната съименничка в Алфатар е паметник на културата; построена е през 1846 г. и представлява каменна постройка с три кораба и една абсида на източната стена. На западния ѝ вход е изграден малък навес – ложа, за съхранение на храмовата икона. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар