вторник, 10 март 2015 г.

Читалищни дейци и общинари от Главиница с визита в Каварна


Представители на читалищни настоятелства и секретари към тях бяха в основата на група от община Главиница, провела работно посещение в община Каварна по покана на нейния кмет Цонко Цонев. Тамошният градоначалник е един от най-дългогодишните в страната и има какво да сподели като опит в развитието на малка общност, решаваща чрез проекти своите местни проблеми.
„В групата освен представителите на читалищата бяха кметът Хюсеин Хамди и неговият управленски екип, председателят на Общинския съвет Сейфи Салим, двама кметове на населени места и двама общински съветници, като идеята беше да се сверим часовниците, споделяйки опита на друга община. Както направихме по Коледа в почти същия формат с гостуване във Велико Търново, където разгледахме забележителностите“, каза зам. кметът Елена Маркова.
Кметът Цонев запознава гостите си от Крайдунавска Добруджа с работата в общината, включително и по проекти. Сред основните моменти в програмата на посещението е гостуването в ромския квартал, включително в детската му градина, както и в т.нар. Интеграционен център. На практика в него се помага на местните роми да попълват документи за получаване на административни услуги. Част от ромите работят в чужбина, но с изкараните там пари инвестират в родния град. Кварталът е газифициран, няма незаконни строежи, а къщите са върху земя с отстъпено право на строеж, издадено от общината.
По време на визитата гостите от Главиница посещават киното, носещо името на актьора Петър Слабаков, както и библиотеката към читалището. Каварненци са поканени да върнат визитата в Главиница, където също работят по проекти – до този момент са 11, по които също могат да споделят опит. Включително и в международен план, предвид проекти с град Кълъраш, Република Румъния.
Община Главиница не е първата от областта, с която добруджанци си сверяват часовника. В предишни години топли връзки имаше с община Силистра и конкретно между тогавашния кмет и настоящия на морската община, а впоследствие и с община Тутракан.

`
`

Няма коментари:

Публикуване на коментар