понеделник, 9 март 2015 г.

70 г. ДРАВСКА ЕПОПЕЯ и 111 г. 31-ви СИЛИСТРЕНСКИ ПЕХОТЕН ПОЛК – ЖЕЛЕЗЕН


Община Силистра организира на 10 март от 11 часа през паметника на 31-ви полк тържествено отбелязване на 70 години от Дравската епопея, и 111 години от създаването на 31-ви Силистренски пехотен полк – Железен. Каним всички родолюбиви силистренци за поклон пред подвига и саможертвата на всички живи и мъртви български воини.
Дравската отбранителна операция на Българската армия е по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва в Унгария. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 – 21 март 1945 г. На Първа българска армия с командващ ген. лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва. Загубите на българската армия наброяват 1 614 убити, а ранените са около 2 500.

Очаква се във възпоменателната проява да участват кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, Негово превъзходителство Доростолският митрополит Амвросий, народни представители от 20-и МИР, областният управител Стоян Бонев, председателят на Общински съвет-Силистра д-р Мария Димитрова и др. представители на властовите институции, неправителствения сектор, потомци на участници във Втората световна война и много граждани на Силистра и областта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар