вторник, 24 март 2015 г.

В Сребърна 21 пеликана са открити мъртви

http://www.silistra-sega.eu/

2403ss_1_1
След проверка днес от Областната дирекция за безопасност на храните е установено наличието на 21 умрели пеликана в резервата в Сребърна. Взети са проби и са изпратени за изследване в експертна лаборатория в София. Резултатите ще са готови до края на седмицата.
Според д-р Себахатин Халид, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, става въпрос за натрупване в продължителност на 10-15 дни, а може и повече. Рано е да се правят предположения, но една от вероятностите е пренаселване на колонията. Не се изключват причините натравяне или птичи грип. Към момента обаче не се налагат допълнителни мерки, тъй като все още са в сила предприетите такива след случая с мъртвия пеликан в Бургас.2403ss_1IMG_3114IMG_3161
В понеделник охраната на резервата е съобщила за забелязани на камерите за видеонаблюдение неподвижни птици. Веднага е била назначена проверка. До този момент такава в колонията не е правена, тъй като сега е гнездовия период на пеликаните и те не бива да бъдат безпокоени. По данни от резервата „Сребърна” в колонията са регистрирани 65 двойки птици. Установено е днес, че има излюпени млади пеликани.  Други видове мъртви птици не са открити.

Няма коментари:

Публикуване на коментар