четвъртък, 12 март 2015 г.

Училища и СБУ в Силистра празнуват

12/3/2015

      В рамките на няколко дни по различни поводи областният управител на Силистра г-н Стоян Бонев отправи поздравителни адреси до няколко личности и до институционални адресати в сферата на образованието. В ПМГ "Св. Климент Охридски" се проведе тържество по покана на нейния директор г-жа Анелия Невска във връзка с участието на гимназиста Петър Скорчелиев в престижно международно състезание, едно от най-големите в света, провеждано в Масачузетския технологичен институт в град Бостън, САЩ. В него 12-окласникът се включи като част от отбора на град Бургас по покана на г-н Динко Раднев – председател на Съюза на математиците в България, секция Бургас.
      В поздрава си представителят на държавната власт за област Силистра заявява: "В Силистра винаги е имало таланти в различни области, представили себе си и своя град в прояви по целия свят. Затова те са част от достойнството на древна Силистра. За пръв път обаче наш възпитаник, при това от стогодишната гимназия „Св. Климент Охридски“, участва на световно състезание по математика. Едно доказателство, че възпитаниците на нашите преподаватели по точните науки имат правилен усет и обучават по най-добър начин своите ученици. На добър час и в следващите математически състезания, за да потвърдите постигнатите до този момент успехи".
     Пътуването на добруджанеца бе финансирано от Община Силистра с решение на Общинския съвет за отпускане на 2 000 лева от бюджета на общината. Кметът д-р Юлиян Найденов връчи награда от община Силистра на младия математик в присъствието на неговите родители Пламен и Бонка Скорчелиеви - учители по музика, както и на началника на РИО д-р Габриела Миткова, на учителката по математика Гинка Николова и на председателя на училищното настоятелство Павлина Георгиева.
      Другите два поздравителен адреса на областния управител са по повод предстоящи празници. Утре Синдикатът на българските учители провежда тържество, за да чества своята 25-а годишнина по покана на областния координатор Михаил Кирязов. В посланието до 700 членове на синдиката от цялата област, обединени в 28 организации, от името на Областна администрация г-н Стоян Бонев казва: "Уважаеми госпожи и господа учители – синдикалисти, в продължение на четвърт век защитата на условията за труд и заплащане в българското училище са неизменна част от дневния ред на Вашето всекидневие.
      За изминалото време Вие доказахте, че от Възраждането до днес учителят е фактор, към който трябва повече внимание в името на отговорността поколения след поколения българи да получат конкурентно образование и достойно възпитание. От цялото си сърце Ви честитя 25-а годишнина на Синдиката на българските учители. Сигурен съм, юбилеят е само поредна кота сред много върхове, които сте покорили в своята дейност през изминалите години. Желая Ви и занапред да намирате подходящите аргументи, с които да постигате планираните синдикални резултати".
      В понеделник своя патронен празник отбелязва ПГМТ "Владимир Комаров". В програмата са предвидени различни изяви, вкл. награждавания на победители в конкурси, спортни състезания и ритуал, характерен за училището с над 50-годишни традиции. В адреса си до гимназията областният управител поздравява преподавателите и учениците с думите: "Подготовката за Вашия патронен празник е доказателство, че имате възможности да реализирате богата програма, с която да покажете своите многообразни таланти. Повече от половин век учебното заведение, носещо името на герой от Космоса, привлича подрастващите от цялата Силистренска област, за да им предложи съвременно и конкурентно обучение. На добър час на всички участници в състезанията, предвидени в празничните училищни изяви! Честито на победителите и успешно завършване на поредния випуск на професионалната гимназия по механотехника!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар