понеделник, 16 март 2015 г.

В Брадвари бе пролетния събор "Невруз"






За втора поредна година Община Силистра и Комисията по етническите въпроси с  председател г-жа Денка Михайлова, заместник кмет "Хуманитарни дейности", съдействаха в организацията на алианите от община Силистра, за да почетат своя голям празник - пролетния събор "Невруз". Тържествата започнаха в 10:00 часа сутринта с приветствия от протосингела на Доростолска епархия отец Добри Чаков и от Районния мюфтия за Силистра - Мюддесир Мехмед. 
Празникът е иницииран и организиран от кметство Брадвари, Народно читалище "Заря 1957" - село Брадвари и СНЦ "Джем" - село Брадвари, с подкрепата на Община Силистра и Общинския съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. Съборът е част от Областния културен календар.
 В богатата програма с характерни за алианите песни и танци се представиха четири художествени състави - от община Кубрат – от селата Севар, Бисерци и Мъдрево, и от община Силистра – с. Брадвари.
От името на кмета д-р Юлиян Найденов началникът на отдел „Култура“ в Община Силистра г-жа Цветана Игнатова поздрави читалищните самодейци, организаторите и спонсорите на събитието, гостите - алиани от Република Турция, вкл. ръководството на на СНЦ „Джем“ за Европа и духовните водачи на алианите от Североизточна България. Участниците и гостите бяха приветствани от г-жа Янка Господинова, зам. областен управител. 
Събитието уважи народният представител в 43-то НС на Република България г-жа Невин Хасан. 
След официалната част на тържеството гости и жители на Брадвари бяха поканени на трапеза с обичайните за празника – агнешко месо, солен ориз с мляко и дроб сарма. Порция от курбана за здраве и берекет бе раздадена на всеки от присъстващите – около 400 души.

Празникът на пролетното равноденствие, означаващ в превод нов ден се отбелязва още от 3000 г. пр.Хр. Първоначално той е бил част от обичаите на Персия, като по –късно започва да се отбелязва и в други държави. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар