вторник, 10 март 2015 г.

Съборът на алианите в Брадвари става международен


         На 14 март в село Брадвари ще се проведе вторият събор на алинската общност, наречен „Невруз“, посветен на едноименния древен празник, наситен с богати и интересни народни поверия, посветени на настъпването на пролетта. Съборът е част от културните календари както на област Силистра, така и на община Силистра.
Фотоспомен от "Невруз - Брадвари 2014 г."
За пръв път той ще има и международен характер, тъй като се очакват гости от района на Констанца в Румъния  и от Турция, откъдето се очакват официални лица от общността на алианите, включително и високопоставени представители, отговарящи за страните от Европа. Покана е отправена и до общността в Гърция, където в Западна Тракия празникът се нарича Меврис.
         В зависимост от развитие на метеорологичната обстановка в страната в събора ще вземат участие групи от цялата страна – предимно от област Силистра и от съседните области Русе и Разград, както и от по-далечните Хасково и Кърджали.
Организатори на проявата са кметство Брадвари и Народно читалище „Заря“, създадено през 1957 г., за да реализира културна дейност с разнообразни форми от културно-масов и образователен характер, съобразени със специфичния произход на жителите от различните етноси в едно от най-големите села в община Силистра.
         За участие в празника са поканени областният управител Стоян Бонев, кметът д-р Юлиян Найденов, Общинският съвет в лицето на негови председател д-р Мария Димитрова, както още представители на неправителствения сектор и  бизнеса. Покани са изпратени до Генералното консулство на Турция в Бургас и до Районния мюфтия като духовен водач на мюсюлманите в област Силистра.
За пръв път за присъствие се разчита и на представители на Доростолска митрополия, до която също има покана като обединител на християнската православна общност в енориите от областите Силистра и Добрич. По традиция съборът в Брадвари завършва с общ обяд за участниците и гостите, провеждан в комплекса за ритуали край молитвения храм в селото, по време на който се общува в духа на празника, посветен на пролетта като поредно ново начало в природата.
         

Няма коментари:

Публикуване на коментар