четвъртък, 19 ноември 2015 г.

За кораба "Радецки", Ангелушевото кладенче и народната лепта

        Дарик. Започва инициатива за набиране на средства за подмяна на дървената част на кораба-музей "Радецки". Средствата са за купуване на дървен чамов импрегниран материал, с който ще бъдат подменени пейките и парапетите на двете палуби, стълбите и обшивката на капитанската рубка, съобщава пресцентърът на Министерството на културата.
     Необходими са поне 5 кубика материал - предварително обработен против влага и лакиран. Сумата е 8300 лева, обяснява Людмила Дамянова - завеждащ Националния музей "Параход "Радецки", филиал на Националния исторически музей. През 2016 г. България ще отбележи 140 години от величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Годишнината е и повод хиляди родолюбци и ценители на историята да поискат да посетят националната светиня, която е на вечен пристан в гр. Козлодуй, отбелязва Дамянова. Тя се ангажира със завършването на ремонта най-късно до началото на април.
     Част от средствата - 1 600 лв., са осигурени от сдружението "Червена чета Радецки", което обединява привърженици на ФК ЦСКА в Козлодуй. Всички родолюбиви българи, които подкрепят извършването на неотложния ремонт, ще бъдат вписани в почетната Книга на дарителите на Националния музей "Параход "Радецки".
     И през 2016 г. параходът "Радецки" - национална светиня, свързана с подвига на четниците на Христо Ботев, загинали за свободата на България през 1876 г., ще продължава при подходящи метеорологични условия да прави и кратки обиколки в района на Козлодуйското пристанище - при отбелязването на официални празници и годишнини от исторически събития. На борда могат да се качат 100 пътници, които ще имат възможност да разгледат и обновената музейна експозиция, в която са ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода. Билетите се купуват на място и са на достъпна цена - за деца, ученици, студенти и пенсионери - 4 лева, за останалите - 6 лева.
    Австрийският параход "Радецки" е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България. През 1966 г. е построено копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Пуснат е на вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. В СИЛИСТРА Е ГОСТУВАЛ ПОНЕ ДВА ПЪТИ ПРЕЗ 90-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК.
Кладенчето на Ангелуш край
село Срацимир
    БНР. Радио ШУМЕН. Австрийското параходно дружество "Лойд", съществувало през XIX век,  построява кораба "Радецки", от който Ботевата чета слиза на българския бряг, с пари на пътували до силистренското село Срацимир поклонници.Те са привлечени през 1861 г. от смятания за ясновидец и лечител духовник Ангелуш, лекувал с вода от извор край селото, където има събор с водосвет. Любопитното сведение за "Радецки" е публикувано от Никола Маринополски в излезлия през 1899 г. "Силистренски алманах".Тъй като много от поклонниците пътуват с корабите на "Лойд", според Маринополски по-късно това ражда "предание, че от парите на тези поклонници австрийското дружество построило парахода "Радецки", който от провидението бе предназначен да стане за българите исторически". От Ангелуш се интересува Раковски, за него пише и Илия Блъсков.За Ангелуш, приеман противоречиво от съвременниците си, има исторически свидетелства, част от които са публикувани и в книгата на покойния силистренския краевед Пирин Бояджиев "Силистра през Възраждането".Дейността на Ангелуш, смятан и за светец, и за шарлатанин, се свързва с наблюдаваната от 18 юни до 6 юли 1861 г. "опашата звезда". През лятото на 1861 г. до изворчето край селото идват стотици поклонници от българските земи, от Бесарабия, Молдова, Влашко, Сърбия и Австрия с надежда за изцеление.Във Виена ликът на Ангелуш е отпечатан в хиляден тираж и агентът на дружеството го продава по 22 гроша. Съвременниците свидетелстват, че под набързо скованите навеси около извора край Срацимир идващите с вяра оставяли патерици и очила. До извора, чиято вода се смята за лечебна, ще бъде изграден мъжки манастир.Силистренската община вече дари на Доростолската митрополия земя за обителта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар