петък, 20 ноември 2015 г.

Серия от посещения на ученици - възрожденци в Държавен архив Силистра

   Общинският комитет "Васил Левски" в Силистра, председателстван от Цветана Цанова, е организатор на серия от посещения в Държавен архив Силистра от страна на клубовете "Млади възрожденци". За поредната среща разказва сайтът ПРАЛЕЛ 44.
     Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Силистра - представители на училищния клуб за млади възрожденци, учреден миналата година - един от трите в Силистра - другите са в ПМГ и в СОУ "Никола Вапцаров", с интерес разгледаха класни дневници на родното си училище отпреди век, експонирани в специална изложба в Държавния архив в града. Някои дори разпознаха имената на прабабите и прадядовците си в изписаните със ситен шрифт ученически документи. Те разбраха и с какво поведение са били предците им, по какви учебници са учили и други интересни подробности от историята на едно от първите учебни заведения в града ни, създадено през 1896 г. Членовете на клуб „Горди българчета” с председател преподавателя по история в училището Стоянка Димитрова.
    Патриотичната инициатива бе съвместна с Държавния архив в града с началник Юлия Кюшелиева. Тя бе посветена на три повода: Деня на будителите – 1 ноември, Деня на християнското семейство – 21 ноември, и Деня на дарителя – 6 декември. Затова първите посетители в изложбената зала на Архива бяха именно трите клуба „Млад възрожденец”. Клубът от ПМГ „Св. Климент Охридски” посети експозицията в началото на месеца, последвани от възпитаниците на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и от СОУ „Никола Вапцаров”. За средношколците също бяха подредени нарочни кътове с фотодокументална информация за училищата им. Голям интерес предизвика огромната книга-дарение на Кондиката на Силистра от края на 19-и век, умалено копие от което бе дарено на всеки клуб.
     По време на посещенията Юлия Кюшелиева запозна младите силистренци с работата на държавната институция, какво се съхранява и може да бъде използвано при бъдещи разработки на учениците. Особено внимание бе обърнато върху дарителството, като форма за обогатяване на фонда на Архива и главно – за запазване на историческите документални ценности на града и региона. Изложбата може да бъде разгледана от силистренци и гостите на града до края на декември.
   Клубовете „Млад възрожденец” ще продължават да се роят на територията на областта, заяви Цветана Цанова. Целта е догодина и в останалите общини на областта клубът да има структури и достойно да отбележи 25-годишнината от основаването на Общобългарския комитет „Васил Левски”. Почти е готов вече и планът от прояви на общинската структура на комитета за честване на годишнината, в който ще бъдат ангажирани всички патриотични клубове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар