сряда, 11 ноември 2015 г.

Добруджанско участие в 19-ото издание на похода „По пътя на Бедреддин“


    Над 70 души от шест области в страната, сред които представители на Силистра и Тутракан, станаха участници в тазгодишното 19-ото издание на похода „По пътя на Бедреддин“, проведен в Разград.
     Д-р Анатолий Кънев, председател на Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие” – организатор на инициативата, уточни при откриването, че от три години походът е превърнат в семинарни занятия с участието на учители и общественици. Той представи новия брой на списание „Път”, издание на Дружеството, пожела успех на новия градоначалник, а след това даде думата на проф. Христо Матанов за неговото изложение на тема „Българите и българските земи по време на османското нашествие”.

      Лекторът на семинара проф. Христо Матанов от СУ "Св Кл. Охридски" подчерта, че шейх Бедреддин Симавни е може би от първото поколение турци, родени на балканска земя, и благодарение на пътуванията си из Изтока и запознаването си с източната култура и исляма, стига до идеята за еднаквост на религиите. „Много обичам да разсейвам митологии, но за да се разсее една идеологема, човек трябва да бъде откровен със себе си и да не си налага самоограничения.” 
      В тази връзка идеята срещата да се превърне в дискусия, беше реализирана прекрасно. В изложението си професорът наблегна на това, какви промени внася османското нашествие, как се отразяват те на различните слоеве от българското население и доколко промените влияят върху живота в нашите земи. С новите проучвания рухват много от старите трактовки, включително и демографски тези. Защото е време да се разсейват старите идеологии, за да може пространството да се обхване в неговата цялост. А и образованието ни трябва да бъде гъвкаво, за да може да отразява новите интерпретации.

     Д-р Анатолий Кънев призова публиката да бъде по-активна в дискусията, за да бъде ефективен семинарът. Не случайно са поканени за участие в него професори, които са преподаватели и автори и на учебници, и на научни изследвания. За да могат присъстващите да приложат новата информация в работата си. В началото на изложението си проф. Палангурски подчерта, че никой не е посмял да напише обща история на взаимоотношенията между двете държави – България и Турция. В тази връзка преподавателят във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” с характерния за него стил атрактивно разви темата – така, че дискусията в препълнената зала продължи по-дълго от първоначално предвиденото време.
     След което всички участници в събитието получиха новия брой на списанието „Път” и книгата на Борис Илиев „Свещари – село край древни светилища”, издание на КПД „Родно Лудогорие”, София, 2015, а после се събраха за обща снимка на площадчето пред джамията „Макбул Ибрахим паша”.

Срещата продължи с представяне на книга за разградчанина Юксел Чаушев със заглавие „Тук на тази земя“. На втория ден бе дискусията с главния експерт в МОН Христина Маркова на тема „Място и значение на извънкласните и извънучилищните дейности”.
/e-Razgrad/

Няма коментари:

Публикуване на коментар