понеделник, 16 ноември 2015 г.

"Щафета на поколенията" - кръгла маса в Силистра за "70 г. Русенски университет"

        С Кръгла маса „Щафета на поколенията“ във Филиал Силистра бе почетена 70-ата година от основаването на Русенски университет "Ангел Кънчев“ – най-голямото учебно академично звено в Северна България. Тя бе естествено продължение на тържеството, свързано с началото, настоящето и бъдещето на университета, състояло се на 12 ноември в „Канев Център“ в най-големия град на река Дунав в Република България.
     По покана на ректора чл. кор. проф. Христо Белоев и на  ръководството на Филиала участваха представители на ректорското ръководство начело с проф. Велизира Пенчева – зам. ректор, на Областна администрация Силистра, представена от Младен Минчев – зам. областен управител; на местното самоуправление – д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет Силистра и Цветана Игнатова – началник на отдел „Култура“ в Общинска администрация, д-р Габриела Миткова – началник на РИО на МОН, както и представители на различни институции – Регионална библиотека, ОДК, Общински комитет „Васил Левски", основни и средни училища, преподаватели и студенти – бъдещи педагози, компютърни специалисти и инженери, и др.
       Встъпително слово произнесе доц. д-р Теменужка Богданова – директор на Филиал Силистра към Русенски университет „Ангел Кънчев“. Проф. Пенчева приветства участниците от името на академичния състав и направи обстойна мултимедийна презентация на Русенския университет.
          В рамките на кръглата маса доц. д-р Румяна Лебедова представи юбилейната книга „Ректорите“ (общо 13 в историята на едно от десетте най-стабилни в страната учебни заведения). На финала на форума бе ритуалът по връчване на юбилейни значки и грамоти на изявени представители на академичната общност във Филиал Силистра.
         Сред тях са местни ръководители и преподаватели - проф. Иван Недев, доц. Теменужка Богданова (настоящ директор), доц. Румяна Лебедова и доц. Петранка Трендафилова (членове на Академичния съвет), доц. Тодорка Георгиева (в продължение на години - зам. директор), доц. Илиана Горанова (дългогодишен директор), както и доц. Димо Димов – директор на Филиал Силистра в периода 2008-2012 г. От името на кмета на общината д-р Юлиян Найденов на наградените с юбилейни значки и дипломи бяха връчени поздравителни адреси и цветя.
       Заместник областният управител Младен Минчев приветства участниците в кръглата маса от името на държавната власт, отчитайки факта, че е важно за Силистра да има развиващ се Филиал към Русенския университет. За отбелязване – над 400 студенти – бъдещи бакалаври и магистри по половин дузина специалности, се учат в силистренската структура. Приветствия поднесоха също д-р Димитрова и г-жа Игнатова от името на местната власт, д-р Миткова, Иван Занов от ОСУ "Дръстър" – „Учител на годината 2015“, Искра Николова от ПМГ „Св. Климент Охридски“ от името на базовите учители, и др. представители на институции.
Какво още научихме от изказванията и поздравленията по време на тържеството?
От ретроспекцията на доц. Богданова си припомнихме, че през 1997 г. започва обединението на две съществуващи дотогава самостоятелни структури: Полувисшия институт за подготовка на учители и Техническия колеж, вкл. с документално ои фактическо преместване, продължило около 4 години. В онези времена всичко се случва благодарение на тогавашния ректор проф. д-р Борис Томов и на доц. Илиана Горанова – директор на местно ниво, доц. Димо Димов и проф. Златоживка Здравкова – директори в годините по-късно. Преобразуването на учебните планове се случва при ректора проф.  Марко Тодоров, за да се осъществи плавен преход за включване в академичната единица. 
По-нататък заслугите са и на чл. кор. проф. Христо Белоев – в двата му ректорски мандата. Тогавашните кмет на общината Иво Андонов и ОбС – Силистра проявяват необходимото внимание и помощ за осъществяване на необходимите процедури и дейности. В различните години Областна администрация Силистра също е била адекватна в отношението си към Филиала, вкл. и с възстановяването на наградата за отличен студент, каквато отреди наскоро със свое специално решение и Общински съвет Силистра. В момента на дневен ред е по-нататъшното взаимодействие между ръководството на Филиала с община Силистра в лицето на кмета д-р Юлиян Найденов. Заедно ще се търсят възможности за саниране на сградата на Филиала, разчетена някога за 1 500 студенти.
Близо 20 години по-късно в Силистра се учат над 400 студенти (само тази година 64 са дипломантите в 6 специалности; факт са и първите 24 магистри, резултат от изнесено обучениие на други факултети). Работи Център за продължаващо обучение, от 10 г. съществува Научен център „Св. Дасий Доростолски“, създаден е Клуб „Алумни“. От две години своята активност проявява Учебно-научната лаборатория за културно-историческо наследство, чиито първи стъпки са благодарение на Фонд „Научни изследвания“. 
Майските научни празници за преподаватели и студенти също се утвърдиха като добра практика.От лятото на 2015 г. в регистъра влизат и първите лекции „на живо“, провеждани в аудиториите в в Силистра, но преподавани по интернет от Русе. За първа година има и преквалификация по физическа култура и спорт. От 15 години се работи по международната програма „Еразъм +“, през които международно сътрудничество е осъществено с 35 изходящи и 17 входящи мобилности, а 18 преподаватели също са се възползвали от нея, направени са и 9 работни посещения от чужбина. За периода 2014-2010 г. има три споразумения работата да продължи с университети от Испания и Турция. 
През този период Филиалът заедно с Университета е преминал успешно две научни акредитации, както и първото национално оценяване. През тези години двама преподаватели стават професори – Славчо Иванов и Иван Недев, а 8 – доценти: Илиана Горанова, Божков, Томов, Тодорка Георгиева, Петранка Трендафилова, Румяна Лебедова, Теменужка Богданова и Диана Железова. 
Според проф. Велизара Пенчева Филиалът успешно се включва в 125-годишната традиция на образователното дело в Силистра, за което две големи пана свидетелстват във фоайето на учебното заведение. Така и Университетът от Русе – един от десетте най-стабилни в страната, има своето присъствие с десетте си „стълба“ – 8 факултета и два филиала (б.а-другият е в Разград). Обучението е пригодено към т.нар. дигитално поколение, работи се в съвременни кабинети и лаборатории, в действие са утвърдени научни школи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар