петък, 20 ноември 2015 г.

Най-възрастната библиотекарка е от Силистра и е на 90 години


 
На 30 октомври т.г., в деня на отворените врати 
и в навечерието на Деня на народните будители,
 Свобода Рибарова бе скъп гост на библиотеката
145 години библиотечно дело в Силистра

ПРИНОСЪТ НА МАТЕЙ И СВОБОДА РИБАРОВИ ЗА БИБЛИОТЕКАТА


МАТЕЙ ПЕТРОВ ПЕТРОВ, бащата на Свобода Рибарова, е роден на 29 ноември 1870 г. в гр. Силистра. След завършване на образованието си в Ломското педагогическо училище, през 1894 г. е назначен за образцов учител в базовото училище към Педагогическото училище в гр. Силистра, където работи до закриването му. След това три години е директор на българското основно училище. От 15 юли до 20 дек. 1918 г., когато последва повторна румънска реокупация, е председател на Силистренската градска общинска тричленна комисия и кмет на Силистра. Изявява се и като журналист – редактор на силистренското сп. „Архив” през 1932 г., дописник на в. “Наш глас” и “Добруджански глас” в град Добрич.
Матей Рибаров е един от учредителите на читалище „Доростол” през 1896 г. и негов пръв председател - до 1913 г. В него той организира театрални представления, открива неделно и вечерно училище, полага грижи за опазването на читалищната библиотека. През 1913 г., по време на големите гонения на румънските окупатори, румънският префект (окръжен управител) на Силистра, нарежда книгите от българската библиотека да бъдат унищожени, . Тогава Матей Рибаров, заедно с Диоген Вичев, укриват и спасяват книгите на библиотеката от унищожение. 
През 1916 г., заедно със съпругата си и хиляди български добруджанци, Рибаров е отвлечен и закаран в пленническите лагери на Молдова от румънските окупационни власти, където ги натикват в землянки-бордеи. Оцелява и се завръща в родния си град на 22 март 1918 г., а в деня на пристигането му в любимата Силистра, се ражда и неговата дъщеря, която нарича със символичното име Свобода. През целия си живот Матей Рибаров участва активно в културния живот на Силистра и в борбите на населението срещу окупационната румънска власт. За тази негова дейност е отличен и на 8 февр. 1938 г., с Протокол №2, е обявен за почетен член на читалище „Доростол.

СВОБОДА МАТЕЕВА РИБАРОВА е родена на 22 март 1918 г. в гр. Силистра.
През 1955 г. тя подава молба за работа в читалищната библиотека на град силистра и става първата жена-библиотекар в историята на библиотечното дело на Силистренска област. През същата година завършва курс за библиотечни работници в гр. Русе и работи в заемна за деца и възрастни читатели до 1972 г.
Над 26 години госпожа Свобода Рибарова се изявява и на силистренската културна сцена – от 1938 г. пее в хор “Седянка”, участва като хористка и в оперетите “Тайните на харема”, “Наталка-Полтавка”, “Камен и Цена”. 
За приноса си към силистренската общественост, Свобода Рибарова е наградена със Златна и сребърна значка за активна читалищна дейност, орден “Кирил и Методий”- ІІІ степен. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар