четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Представяне пред медиите в Силистра на Космически център в Избир


На 20.11.2015 г.  в хотел „Дръстър“ в Силистра ОУ „Отец Паисий“ Силистра представя пред журналисти „Как да се докоснеш до Космоса…Участието на ученици от ОУ „Отец Паисий“ в международния лагер „Space Camp – Turkey 2015“. Той бе проведен през изминалото лято с участието на ученици от най-старото силистренско училище.  
На предстоящата пресконференция участниците в международния космически лагер „Space Camp-Turkey” ще споделят преживяната емоция, ще отговорят на въпроси и ще насърчат бъдещи кандидати.  Участниците и организаторите ще разкажат за срещите си с истински астронавт; дали е лесно да се носи космически костюм; какво е да тренираш с реални тренажори за подготовка на автронавти и какво е да имаш отговорността за космическа совалка!
През 2015 година за пръв път ученици от гр. Силистра се класираха за участие в този лагер. Младежите представиха свои идеи по темите: „Аз управлявам – Мисия Марс“, „Защо казваме на Луната – спътник и земна приятелка“ и  „Как си представям Космосът в звуци? В края на м. юни за Космическия център заминаха петима от учениците и един ръководител – преподавател по английски език в училището. В лагерната смяна, в която бяха включени нашите ученици, участваха още младежи от Полша, Турция, Словения, Канада, САЩ и Йордания.
„Space Camp - Turkey“ e космически център за обучение,намиращ се в гр. Измир, Турция. Програмите са адаптирани за деца и младежи на възраст от 9 до 15 години, с интереси в областта на астрономията,физика, математика, технологиите, биологията и всички други науки. В света има едва три подобни центъра, като в Европа и съседните държави турският e единственият функциониращ учебно-треноровъчен лагер. Той е създаден по модел на NASA през 2000 година от г-н Кая Тунджар и съпругата му Мери Милс Тунджар.
Космическият център провежда обучителни програми от април до септември, като от основаването му до момента през програмите му са преминали над 15 000 участници. От българска страна, национален координатор за програмите е Центърът за творческо обучение. Сътрудничеството на двете организации стартира през 2004 година и от тогава ежегодно се излъчват български участници и отбори от цялата страна. До 2013 година в програмите са взели участие повече от 450 деца и младежи от България. 
Повече информация може да получите на http://cct.bg/page/presa-146-1.html (сайтът на Център за творческо обучение – София). Видео ресурси за космическия център в Турция: https://www.youtube.com/watch?v=bJUQ7zyXuM4;https://www.youtube.com/watch?v=Xvm296umiqo Репортаж за участието на българските   ученици в  Space Camp Turkey – 2015: https://www.youtube.com/watch?v=Dy6_UQKcb4I. Награждаване на участниците:https://www.youtube.com/watch?v=3bGw6lNj0R8.


Няма коментари:

Публикуване на коментар