понеделник, 16 ноември 2015 г.

Награди за четири книги с автори от Силистра


 Автори на три книги от Силистра наскоро получиха награди на конкурси в Русе и Бургас. Станаха известни лауреатите и носителите на призове от първия национален литературен конкурс „Голямата книга на малкия град”, проведен в Бургас в разделите за поезия и проза, както за колективни награди, за редактори и др. Две от наградите дойдоха до Силистра – едната е за Дими Борисова – за художествено претворяване на демократичния преход със средствата на художествения биографизъм в книгата „Сама по пътя”, а другата – за председателя на Литературно сдружение „Реката и приятели“ Иван Колев от с. Калипетрово – за психологическо уплътняване на образите в книгата „Откровение”. 
От списъка на наградените прави впечатление, че повечето от тях са дами (б.а. – за отбелязване е, че сред организаторите е Независимо женско  дружество „Самосъзнание”), но за сметка на това адресатите са от различни населени места – от Бургас, Челопеч, Карлово, Разград, Кърджали, Ботевград, Смолян, Раднево, Кюстендил, Свети Влас, Враца, Тополовград, Ямбол, Девенци, Трявна, Русе, Козлодуй, Меричлери, Кърджали, Благоевград, Сандански и др.

Конкурсът е за автори, живеещи извън столицата София и нямащи досег с големите и утвърдени издателства. Целта на конкурса е да разбуди и стимулира творческите заложби у литературните творци в по-малките градове и села в страната, за да насърчи процеса на децентрализация на литературния живот в България. Лауреатите получиха грамоти, парични премии и предметни награди. Организатор на конкурса е Бургаският филиал на Съюза на свободните писатели в България, със съдействието на Община Бургас.
Една от наградите е за Велико Огнев за художествено рентабилна лаконичност в книгата „Афоризмът е голям, когато е малък” .
Междувременно още една силистренска книга – „Съхранена памет. Спомени на съвременници“, посветена на 75-ата година на Крайовския мирен договор, също бе наградена. В рамките на програмата за 70-годишнината на Русенски университет „Ангел Кънчев“ тя получи втора награда в раздел „Художествена литература“. Книгата е сборник с близо 50 разкази с автори от цялата Силистренска област, съставен от доц. д-р Румяна Лебедова, Цветана Цанова и Йордан Георгиев. Досега тя бе представена в Силистра и в кв. Попово - град Афатар, но предстоят и други подобни изяви - по график в селата Добротица и Окорш, както и в други населени места по покана на местните кметства и читалища. 
Общински съвет Силистра, Общински съвет и Община Алфатар, Общински съвет Тутракан, Общински съвет Ситово, Община Кайнарджа, както и СБЖ - София, Ротари клуб Силистра, Политически партии БСП и АБВ са засега пожелалите да закупят книгата, за да достигне до читалища и училища в област Силистра, а и до библиотеките в областните градове. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар