вторник, 17 ноември 2015 г.

Общински фестивал „Славеи на Добруджа“ в Силистра


Близо петнадесет години Фестивалът „Славеи на Добруджа“ събира на една сцена талантливите „гласове” на Силистра – певци и инструменталисти. Община Силистра, дирекция „Хуманитарни дейности” чрез отдел „Култура” за пореден събира изявени индивидуални изпълнители и оркестри, пресъздаващи добруджански фолклор. В последните години се включват и деца, и възрастни от цялата община, които имат записи в радио и телевизия, както и изяви на регионални и национални сцени.
Публиката ще се наслаждава на добруджанската музика на 17 ноември  (вторник) от 17.00 часа в салона на общината до Дунавския парк, на изявени певци и инструменталисти и техните млади последователи, които  представят местния фолклор с неговата характерност и традиции,  както и в многообразие от гласове и мелодии. На практика фестивалът е среща на  няколко поколения музиканти, певци и ценители на  фолклора!
Сред доайените се открояват имената на Димитър Нанков – добруджански акордеонист с много записи по БНР и телевизизионни предавания, певиците Йорданка Калинова и Ненка Тодорова, гайдарят Динко Димитров и др. От по младите това Валентин Сарафов – акордеонист, Валентин Иванов – гайда и кавал, Димитър Русев – гъдулка и акордеон, Йордан Димитров и Чавдар Руменов – гайдари, Нели Кардашева, Цеца Морарова, Недка Симеонова, Христо Въндев – певци и др.
Всяка година участват  и много ученици – певци и инструменталисти, които са възпитаници на талантливи преподаватели по фолклор като Дариела Георгиева, Велико Димитров, Людмила Паскова, Валентин Сарафов и др. На сцената се осъществява връзката и приемствеността между поколенията. Да видиш малки и големи да пеят и свирят на сцената заедно, това е празник за всички – за публиката и за самите изпълнители.  
Фестивалът носи очарованието на таланта, неповторимата атмосфера на съхранените добруджански традиции, красотата на песента, необятната сила на нашия фолклор, истинско богатство на българския дух и култура. Проявата няма конкурсен характер и се посреща с изключителен интерес от силистренската общественост.


Няма коментари:

Публикуване на коментар