понеделник, 23 ноември 2015 г.

В Румъния приютите за кучета приемат коне и магарета

Приютът „Спасете кучетата“, предвиден и за изоставени животни от други „родове“ в град Чернавода в Румъния, е една от „забележителностите“, включени в обиколка от т.нар. индустриален туризъм, предлагана от местния туристически информационен център, създаден с европейски средства. За сравнение – другите 3 обекта са АЕЦ – оглед отвън; излязъл от употреба 120-годишен мост над река Дунав с реплика на Триумфалната арка, както и малък исторически музей, който догодина навършва 10 години.
Приютът работи от 13 години. В момента в неговите над 40 клетки има 340 кучета, отделно са конюшните за магарета и за коне. През 2012 г. изцяло с частни средства е изграден нов приют, който е по европейски стандарти.    През 2005 г. и в град Меджидия стара ферма е превърната в място за стерилизиране на животни – 2 000 годишно. През 2006 г. е снована мобилна клиника, която е  в състояние да достига и до най- отдалечените села в окръг Констанца, за да предоставя основни услуги, като стерилизация на животните е безплатна.
Клиниката е активна от април до октомври. За изминалите години тя е стерилизирала над 22 000 животни и е намерила приемни семейства за около 6 000. За дейностите на приюта в Чернавода има дарители от чужбина, откъдето се поръчват и осиновявания на кучета, котки и др. животни. Сред международните партньори да британска фондация и австрийска организация.
В приюта в дунавския град има построени три конюшни, насочени към работа с ромските общности на Чернавода и Меджидия относно експлоатацията на коне и магарета. През 2014 г. 86 магарета са били подпомогнати безплатно чрез програмата за домашни грижи, а пак за същата година десетки други са били част от приюта. Отделно – 10 са конете, приютени в конюшните със същата цел.
Неформално се казва, че магаретата се ползват за осигуряване на възможност за общуване с деца аутисти, тъй като ездата им действала благотворно. За подобна терапия разказват и от района н Бургас в България – лечение с т.нар. хипотерапия в Конна база „Бургас“ www.burgasnews.com).
Според публикацията „Заниманията имат благотворен и оздравителен ефект при деца с аутизъм, детска церебрална парализа  и Синдром на Даун. Този метод помага както за  физическа рехабилитация, така и за социална адаптация на децата със специални потребности. Програмата е безплатна. През топлите месеци в хиподрума се обучават вече над 100 деца."

Няма коментари:

Публикуване на коментар